Američki Senat odobrio nove sankcije protiv Irana

Radiosarajevo.ba
Američki Senat odobrio nove sankcije protiv Irana

Američki Senat prihvatio je zakonski okvir koji predsjedniku Baracku Obami dozvoljava proširenje sankcija Iranu. Najnovije sankcije pogodit će one koji Iranu prodaju naftu.

U srijedu je Barack Obama tokom obraćanja javnosti o stanju nacije poručio iranskim vlastima da ih čekaju teže posljedice zbog nuklearnog programa. SAD i njegovi saveznici strahuju da Iranci pokušavaju razviti nuklearno oružje. Nasuprot tome, Iran tvrdi kako će im nuklearni program služiti samo u mirnodopske svrhe.

Strane kompanije koje Iranu prodaju naftu neće dobiti američke kredite

Najnovije sankcije zahvatit će strane kompanije koje Iranu prodaju naftu. Tim kompanijama djelomično bi bili zabranjeni krediti i druga pomoć američkih financijskih institucija. Iran je veliki izvoznik nafte, ali 40 posto svojih potreba za benzinom mora zadovoljiti uvozom iz inostranstva budući da nema dovoljno rafinerijskih kapaciteta.

U srijedu je Obama rekao kako iranske vođe stalno ignoriraju svoje obveze, radi čega im je obećao im je da će ih stići teže posljedice.

Američka državna tajnica Hillary Clinton u Londonu je izjavila da njihovi napori u povećanju pritiska protiv Irana ne idu za time da se kazni iranski narod, već žele postići promjenu stava iranske vlade koja je u nuklearnom programu otišla korak dalje.

index.hr/voanews.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije