Američki samit bez deklaracije, Chavez šalje amabasadora u SAD

Radiosarajevo.ba
Američki samit bez deklaracije, Chavez šalje amabasadora u SAD

Samit američkih država završen je u nedjelju bez postignutog konsenzusa 34 zemlje o finalnoj deklaraciji, izjavio je premijer Trinidada i Tobaga Patrick Manning.

On je rekao da su neke zemlje izrazile rezerve prema određenim tačkama finalne deklaracije, ocjenjujući da je to razumljivo pošto je teško postići sporazum na sastanku i pregovorima 34 zemlje.

Po njegovim rečima, dokument koji je usvojen predstavlja kompromis i priznanje da nije bilo jedinstva.

Na kraju drugog dana regionalnog samita venecuelski predsjednik Hugo Chavez najavio je da će vratiti ambasadora u Washington i da želi da poboljša loše odnose s Amerikom.

Portparol State Departmenta ocijenio je ovaj potez kao pozitivan razvoj.

Chavez je u septembru prošle godine prognao američkog ambasadora iz Venecuele u znak solidarnosti s predsjednikom Bolivije Evom Moralesom koji je prethodno protjerao američkog ambasadora iz svoje države.

Barack Obama je tokom svog govora dobio više aplauza pošto je najavio da će SAD biti ravnopravni partner u regionu i rekao da želi novi početak s Kubom.

Američki predsjednik obećao je i pomoć novom fondu za razvoj regiona, najavio inicijativu za povećanje sigurnosti na Karibima, kao i novo partnerstvo za razvijanje alternativnih izvora energije i borbu protiv globalnog zagrijavanja.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije