Američki pisac i analitičar: Vojni udar ne bi označio kraj demokratije u Turskoj

Anadolija
Američki pisac i analitičar: Vojni udar ne bi označio kraj demokratije u Turskoj
/ Anadolija
U članku američkog pisca Stevena Cooka, objavljenom u magazinu "The Atlantic", navodi se kako državni udar ne bi donio kraj demokratije u Turskoj.

Cook koji je zaposlen u Vijeću za međunarodne odnose (radi u odjelu za Bliski istok i politiku u Turskoj) napisao je članak "Erdogan je ponovo autoritizirao Tursku".

Gotovo u svakom svom članku Cook kritizira turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a u posljednjem je pokušao legitimizirati pokušaj udara 15. jula.

Dok su lideri cijelog svijeta pokušaj puča uglavnom okarakterizirali kao udar na demokratiju, Cook smatra da nema velike razlike između turskih vlasti i pučista.

On je državnu tursku novinsku agenciju (Anadolu Agency) i radio-televiziju (TRT) opisao kao političko sredstvo Erdoganove AKP-a (Partije pravde i razvoja).

Cook je prije nekoliko dana u časopisu Foreign Affairs uporedio Tursku i Egipat i detaljno objasnio zašto je državni udar u Egiptu "uspio", a zašto je sve u Turskoj "ostalo na pokušaju", čime je dao upustvo onima koji namjeravaju izvesti udar kako da to urade. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije