Iznenada posjeta: Američki ministar odbrane doputovao u Afganistan

0
Hina
Iznenada posjeta: Američki ministar odbrane doputovao u Afganistan
Foto: EPA-EFE / Lloyd Austin

Američki ministar odbrane Lloyd Austin danas je doputovao u nenadani posjet Afganistanu, izvijestio je Pentagon.

Ovo se dešava samo nekoliko sedmica prije datuma određenog za završetak povlačenja američkih trupa iz te zemlje u skladu sa sporazumom između SAD-a i talibana.

Austin je razgovarao s predsjednikom Ašrafom Ganijem samo nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden rekao da će biti "teško" povući sve američke trupe do 1. maja, a talibani su upozorili Washington da bi mogli nastaviti napade na međunarodne snage ako se rok ne ispoštuje.

Istodobno bi vlada u Kabulu željela zadržati američke snage što duže zbog ključne važnosti zračnih vojnih snaga koje osiguravaju zračni prostor.

Na kraju razgovora s predsjednikom Ganijem ministar Austin nije komentarisao datum završetka povlačenja iz sporazuma postignutog s talibanima prošle godine.

"To je domen mojeg šefa", "to je (...) odluka koju će donijeti predsjednik (Biden) kada za to dođe vrijeme", rekao je novinarima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije