Američki farmeri ubijaju krave da bi održali visoku cijenu mlijeka

Fena
Američki farmeri ubijaju krave da bi održali visoku cijenu mlijeka
Pixabay / Ilustracija
Iako američka potražnja za mliječnim proizvodima ujednačeno raste već skoro 40 godina, neki farmeri su pokušali ograničiti zalihe mlijeka ubijajući vlastite krave, izvještava Bloomberg.

Ova misteriozna situacija je razotkrivena u zajedničkoj tužbi protiv mliječnih zadruga - grupa farmera koji udružuju svoje zalihe, ali kao cjelina služe kao posrednici između farmera i prerađivača mliječnih proizvoda.

U ovom slučaju, advokati jedne od tužiteljskih firmi tvrde uime američkih potrošača da su zadruge platile farmerima da prerano "pretvore" stotine hiljada krava u hamburgere u razrađenoj spletci povećanja cijena mliječnih proizvoda.

Okrivljeni su se ove sedmice nagodili za 52 miliona dolara, što je kap u moru za tako veliku industriju. Ali ovaj slučaj ponovo je usmjerio pažnju na jako kompleksan sektor američke poljoprivredne ekonomije, onaj u kojem se čini da neki od zakona makroekonomije ne važe uvijek.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije