Američke snage izvršile 'samoodbrambene napade' na objekte Huta

0
Radiosarajevo.ba
Američke snage izvršile 'samoodbrambene napade' na objekte Huta
Foto: X.com / Napad u Jemenu

Američke snage izvele su samoodbrambene napade na tri podzemna skladišta oružja u područjima Jemena pod kontrolom Huta, saopćilo je u petak Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM).

Udari su bili usmjereni na sposobnosti koje Huti koriste za prijetnje i napade na mornaričke i trgovačke brodove u regiji, navodi se u saopćenju objavljenom na mreži X.

Navodi se i da su snage CENTCOM-a uništile četiri bespilotne letjelice (UAV) u područjima Jemena pod kontrolom Huta u samoobrani.

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Tokom američkih napada na bespilotne letjelice, militanti Huti su ispalili četiri protubrodske balističke rakete s područja Jemena prema Crvenom moru, dodaje se.

"Američki, koalicijski ili komercijalni brodovi nisu prijavili povrijeđene ili štetu", stoji u saopćenju.

S druge strane, šef vrhovnog revolucionarnog komiteta Huta, Muhammad Ali Al-Houthi rekao je u subotu da je bilo "nesmotrenih" američko-britanskih napada na Jemen.

Američko-britanski napadi imaju za cilj probiti pomorsku blokadu brodova povezanih s Izraelom, koji opsjeda Gazu, rekao je Muhammad Ali Al-Houthi na X-u.

Novinska agencija Saba koju vode Huti odvojeno je rekla da su američko-britanski avioni izveli pet napada na Hodeidu, područje gdje se nalazi glavna luka Jemena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije