Američka vojska gađala tenk i vozila IS u Libiji

Radiosarajevo.ba
Američka vojska gađala tenk i vozila IS u Libiji
EPA / Ilustracija
Američka vojska je u zračnim napadima na ekstremiste Islamske države (IS) u libijskom gradu Sirtu danas gađala jednu lokaciju sa tenkom i dva vozila IS, rekao je portparol Pentagona.

 "Udari su imali za cilj određenu lokaciju sa tenkom, dok su u odvojenom napadu gađana dva vozila IS", kazao je portparol Peter Cook na konferenciji za novinare.

Pentagon je ranije danas saopćio da je američka vojska izvela zračne udare na položaje IS u Sirteu na zahtev libijske Vlade nacionalnog sporazuma, a odobrio ih je američki predsjednik Barack Obama.

Zračni udari američke vojske na položaje IS će "pomoći libijskoj vladi da ostvari odlučan, strateški napredak" u borbi protiv džihadista, navodi se u saopćenju.

Libijski premijer Fayez al-Sarraj je potvrdio da je libijska međunarodno priznata vlada zatražila od SAD zračne udare protiv IS u Sirteu i da su prvi udari izvedeni danas.

"Prvi udari su izvedeni danas na određene lokacije u Sirteu i izazvale su teške gubitke u neprijateljskim redovima", rekao je Sarraj.

Snage libijske vlade se od maja u Sirteu bore protiv džihadista.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije