Američka vojska bi mogla ostati u Iraku

Radiosarajevo.ba
Američka vojska bi mogla ostati u Iraku


Irački premijer Nouri al-Maliki je nagovijestio da je otvoren za ostanak američkih vojnika i nakon 31 decembra 2011, što je čvrst rok kojeg su obje zemlje postavile za povlačenje svih američkih vojnika iz Iraka.

Govoreći jučer u Washingtonu, gospodin Maliki je nagovijestio da bi se rok za povlačenje mogao ponovo razmotriti ukoliko iračkim snagama bude potreban dodatni trening i podrška. Irački lider se publici obratio na arapskom jeziku i, prema prevodu, on je rekao da će Irak razmotriti rok na osnovu potreba Iraka. U srijedu je premijer Maliki u Bijeloj kući stajao uz predsjednika Baracka Obamu, koji je rekao da su, usprkos teškim danima koji stoje pred Irakom, Sjedinjene države spremne ispuniti rok i povući sve svoje vojnike iz Iraka do kraja 2011 godine. Premijer danas ima dodatne susrete u Washingtonu, sa državnom tajnicom Hillary Clinton i potpredsjedikom Joe Bidenom.

vonews.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije