Američka delegacija posjetila džamiju Aju Sofiju

Anadolija
Američka delegacija posjetila džamiju Aju Sofiju
Foto: AA / Posjeta Aji Sofiji

Američka delegacija na čelu s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Turskoj Davidom Satterfieldom posjetila je u srijedu džamiju Aju Sofiju, koja je prije pet dana ponovo otvorena za molitvu.

U pratnji ambasadora Satterfielda u posjeti Aji Sofiji bila je njegova porodica, zatim generalna konzulica SAD-a u Istanbulu Daria Darnell i uposlenici diplomatskog predstavništva SAD-a u Turskoj.

Domaćini tokom posjete bili su direktor Ureda za kulturu i turizam grada Istanbula Coskun Yilmaz i glavni imam Aje Sofije Mehmet Boynukalin.

Američka delegacija se u Aji Sofiji zadržala oko 45 minuta, a potom su posjetili i Rustem-pašinu džamiju.

Posjeta Aji Sofiji - undefinedFoto: AA: Posjeta Aji Sofiji

U istanbulskoj Aji Sofiji u petak, 24. jula, klanjan je prvi džuma-namaz nakon 86 godina, a namazu u i ispred džamije prisustvovalo je oko 350.000 vjernika. 

Aja Sofija je kao crkva bila u funkciji 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934., kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula poništio odluku nekadašnje vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. godine Aji Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke, Aji Sofiji je vraćen status džamije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije