Ambasada Palestine nakon ubistva novinarke: Prestati sa dvostrukim aršinima

7
Radiosarajevo.ba
Ambasada Palestine nakon ubistva novinarke: Prestati sa dvostrukim aršinima
Foto: Al Jazeera / Shireen Abu Akleh, ubijena novinarka

Izraelske snage na okupiranoj Zapadnoj obali ubile su 51-godišnju novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh.

Prema ministarstvu i novinarima Al Jazeere, pogođena je metkom u glavu dok je pratila izraelsku akciju u izbjegličkom kampu u gradu Jeninu, nakon čega je prevezena u bolnicu u kritičnom stanju. Ali, tamo je proglašena mrtvom, navelo je ministarstvo.

Okolnosti njene smrti još nisu jasne, ali video snimak događaja pokazuje da je Abu Akleh pogođena u glavu, tvrdi Al Jazeerina Nida Ibrahim.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Ambasada Palestine u Bosni i Hercegovini se oglasila ovim povodom, a njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

"S velikom tugom, bolom i gorčinom Ambasada Palestine i ambasador Palestine obavještavaju o pogibiji velike novinarke Shireen Abu Akleh, dopisnice dopisnice satelitskog kanala Al Jazeera, dok je izvještavala o upadu vojske izraelskog cionističkog okupatora u kampu Jenin jutros 11.5.2022. godine, gdje je mučki ubijena i hladnokrvno pogubljena dok je nosila novinarski prsluk, a bila je poznata kao reporterka, te je tešnjo ranjen njen kolega Ali Samoudi također u pokušaju da ga se ubije i to usred dana, javno i otvoreno.

Ovaj gnusni zločin koji osuđujemo je dio svakodnevnih ubistava od strane snaga izraelskog okupatora koje provodi nad našim palestinskim narodom, iscrpljenim pod okupacijom, ugnjetavanjem i represijom, a naročito u vrijeme kada smo blizu 74. godišnjice Nakbe koju su počinile cionističke bande protiv našeg naroda, podržane od strane svjetskih kolonizatorskih sila.

Traži se od cijele međunarodne zajednice da osudi ovaj gnusni zločin protiv jedne velike palestinske novinarke i medijske ličnosti budući da je cilj bio ušutkati glas istine.

Svakodnevni zločini izraelskog okupatora ne smiju proći nekažnjeno i bez pravde za narod ugnjetavan i potlačen 74 godine pa sve do danas.

Krajnje je vrijeme da se prestane sa dvostrukim aršinima i mjerenjem dvostrukim mjerilima spram ovog tiranskog okupatora i njegovih konstantnih svakodnevnih zločina protiv našeg palestinskog naroda", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije