Amazon: U poznatoj svjetskoj kompaniji radnici izbjegavaju ići u WC

Radiosarajevo.ba
Amazon: U poznatoj svjetskoj kompaniji radnici izbjegavaju ići u WC
FOTO: EPA / Protest radnica Amazona u Berlinu, April 2018

Amazonovi radnici koji rade u skladištima trpe zaista teške uvjete rada, kako bi ispunili visoke radne norme, a Amazon ostao lider u dostavljanju pošiljki u rekordnoj brzini. 

Mnogi ne stižu ni u toalet u strahu da ne zakasne s poslom. Ne preporučuje se ni razgovarati s kolegama, a odlazak na ručak za mnoge je misaona imenica. 

Bussines insider piše kako u skladištima vlada pravi horror. 

Nekoliko radnika s različitih strana svjedočili su o pritisku kroz koji prolaze.  Jedan američki radnik opisao je "strašan miris" koji je osjetio iz kante za smeće - to je zato što njegove kolege ne stižu otići u WC pa uriniraju u kante ili flaše. 

Nedavno je obznanjena afera s radnicima kojima je radikalno skraćeno vrijeme pauze, jer svaki put kada izlaze iz skladišta moraju čekati u redu da prođu kroz metal detektor. 
 
A upravo da bi otišli u WC ili u kantinu, moraju proći sigurnosnu kontrolu. 
 
"Nisam ništa pila kako ne bih morala u toalet, jer bih tako gubila deset do petnaest minuta. To vrijeme je bilo praćeno te smo dobivali kaznene bodove za uzimanje pauze", rekla je jedna od radnica. 
 
Njen kolega je ispričao da je norme mogao ispuniti samo kada nije uzimao nikakve pauze i nije ni sa kime pričao.
 
GLasnogovornica Amazona odbacuje sve optužbe: 

"Amazon pruža sigurno i pozitivno radno mjesto za više od pola milijuna ljudi diljem svijeta s kompetitivnim plaćama i benefitima od prvog dana. Posvećeni smo brizi za naše zaposlenike s dostojanstvom i poštovanjem. Ne priznajemo ove optužbe kao sliku aktivnosti u našim zgradama – izjavila je glasnogovornica kompanije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije