Amal Clooney, supruga slavnog glumca, na udaru egipatskih vlasti

Radiosarajevo.ba
Amal Clooney, supruga slavnog glumca, na udaru egipatskih vlasti

Amal Clooney, ugledna britanska odvjetnica i supruga glumca  Georgea Clooneya, na udaru je egipatskih vlasti jer se usudila kritikovati pravosudni sistem te zemlje. Razlog je hašpšenje trojice novinara Al Jazeere. 

Amal je još u februaru 2014 podnijela izvještaj međunarodnoj organizaciji za ljudska prava u kojem kaže kako pravosudni sistem u egiptu nije neovisan i da vlast ima preveliku kontrolu nad javnim tužiteljima.

Povodom godišnjice hapšenja trojice novinara Al Jazeere, u razgovoru za Guardian je ispričala da su je egipatske vlasti pokušale spriječiti da objavi izvještaj. 

Nakon što ga je objavila, egipatske vlasti su joj poručile da je zbog toga mogu uhapsiti, kazala je Amal. 

Podsjetimo, Peter Greste, Mohamed Fahmy i Baher Mohamed, novinari AlJazeere, već godinu dana nalaze u zatvoru u Kairu. Radiosarajevo.ba, kao i stotine drugih medija iz cijelog svijeta, u ponedjeljak 29. decembra nakratko su prekinuli s objavljivanjem vijesti, kako bi iskazali solidarnost s njima. U četvrtak je najviši egipatski sud poništio je u četvrtak zatvorske kazne i naložio novo suđenje. Nagađa se da bi im egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi mogao dati oprost ili ih deportirati iz zemlje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije