Altay je ponos Bosfora: Pogledajte šta može novi turski tenk

Radiosarajevo.ba
Altay je ponos Bosfora: Pogledajte šta može novi turski tenk
/ Foto: Otokar
Turska, koja dosada nije imala iskustvo u proizvodnji tenkova, uskoro će izrađivati jedan od najmodernijih svjetskih oklopnjaka.

Početko naredne godine u serijsku proizvodnju ulazi tenk Altay koji je naručilo Ministarstvo odbrane Turske.

Altay je borbeni tenk treće generacije koji je dobio ime po Fahrettinu Altayu (1880-1974), komandantu 5. konjičkog korpusa tokom Turskog rata za nezavisnost (1919-1923).

Prije devet godina razvoj turskog tenka povjeren je kompaniji Otokar, a 2012. napravljen je prvi prototip.  Otokaru je aktivno pomagao južnokorejski proizvođač Hyundai Rotem koji je razvio K2 Black Panther, jedan od najnaprednijih svjetskih tenkova. 

Prema nezvaničnim podacima, turski tenk je pozajmio 60 posto novih tehnologija od K2 Black Panthera. Za pogon je zadužen 12-cilindrični dizelaš (1500 KS) njemačkog MTU-a. Altay je težak 65 tona, može razviti do 70 km/h.  Glavno oružje je 120-milimetarski top, a sekundarno 12,7- i 7,62-milimetarski mitraljezi.

Tursko ministarstvo odbrane planira kupiti hiljadu tenkova kroz četiri "lota" od po 250 oklopnjaka. Cijena jednog Altaya: 5,5 miliona dolara. U naoružanju turske vojske Altay treba zamijeniti njemačke tenkove Leopard 1A i Leopard 2A, kao i američke M48 i M60.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije