Alexandria Ocasio - Cortez i Ilhana Omar ponovo izabrane

0
Radiosarajevo.ba
Alexandria Ocasio - Cortez i Ilhana Omar ponovo izabrane
Foto: EPA-EFE / Alexandria Ocasio - Cortez i Ilhana Omara

Dvije članice takozvane kongresne "Ekipe" - Alexandria Ocasio-Cortez iz New Yorka i Ilhana Omar iz Minnesote - pobijedile su na ponovnim izborima.

Kongresmenke koje su zagovarale ambiciozne klimatske akcije, zdravstvenu zaštitu za sve i druge progresivne svrhe - dok su se suočile s bijesom Donalda Trumpa - više neće biti pridošlice.

"Borba za radničke obitelji u Kongresu bila mi je najveća čast, privilegija i odgovornost u životu", rekla je Ocasio-Cortez. "Hvala Bronxu i Queensu što su me ponovno izabrali uprkos milionima potrošenim protiv nas i vjerovali mi da ću vas još jednom zastupati."

Trump je često napadao obje kongresmenke, a uoči izbora imao je ksenofobne napade na Omar - optužujući je na nedavnom skupu, svojoj većinski bijeloj publici, rekao da one pokušavaju da im kažu "kako voditi našu zemlju".

Omar je u SAD došala sa 12 godina, nakon bijega od građanskog rata u Somaliji, i prva je žena koja nije bjelkinja, koja je predstavljala Minnesotu u Kongresu.

"Gradimo pokret koji moju borbu vidi kao povezanu s vašom borbom i vidi svijet u kojem se svi radnici mogu uzdići", rekla je Omar nakon što je AP projicirao njezinu pobjedu. "Ovo je tek početak."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije