Alarmantno stanje u njemačkom zdravstvu: Bolnice suočene s nelikvidnošću

2
Radiosarajevo.ba
Alarmantno stanje u njemačkom zdravstvu: Bolnice suočene s nelikvidnošću
Foto: DPA / Njemačka bolnica/Ilustracija

Njemačke bolnice i klinike rade pod sve većim finansijskim pritiskom i, prema u istraživanju koje je predstavila konsultantska kuća Roland Berger, dvije od tri posluju sa gubitkom.

Više od polovine od 650 anketiranih menadžera bolnica navelo je da su u drugom kvartalu 2024. radili uz ugroženu ili veoma ugroženu likvidnost. Dalje, 28 bolnica do kraja godine može upasti u nelikvidnost.

Peter Magunia iz Roland Bergera je ukazao da su pod velikim finansijskim pritiskom i male bolnice i velike, univerzitetske klinike. "Posebno trpe javne bolnice", dodao je.

Pao sistem IDDEEA: Ugroženi lični podaci građana BiH

Pao sistem IDDEEA: Ugroženi lični podaci građana BiH

Prošlu godinu sa gubitkom je završilo 70 posto njemačkih bolnica.

"Vjerujemo da, uz ekonomsko stanje, u bliskoj budućnosti biti još zatvaranja", rekao je Magunia.

Istraživanje potvrđuje prethodne, pesimističke procjene Njemačkog udruženja bolnica, koje je ranije ove godine upozorilo da su bolnice u ekonomskoj nevolji bez presedana.

Prema podacima Udruženja, rekordnih 40 bolnica u Nemačkoj je proglasilo nelikvidnost, a ove godine se očekuje još više.

Njemačka vlada je obećala da će reformom koja na snagu stupa 2025. finansiranje bolnica postaviti na čvrst temelj. To, međutim, nije razvejalo neizvjesnost u bolnicama, upozorio je Magunia.

"Sada još ni jedna bolnica ne može da izračuna i planira efekte reforme. Jednostavno, nema modela postoji model, nijedan na raspolaganju kao ni neki koji bi mogao da se razvije nezavisno".

Srednjeročno i dugoročno, finansijska teskoba će mnoge bolnice prinuditi na spajanje. "Polovina menadžera veća razmišlja o tome", dodao je ekspert.

Naime, "mnoge bolnice neće moći da opstanu same, nego samo kao dio grupacije."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije