Al-Zaidi gađao Busha jer ga nije smio ništa pitati

Radiosarajevo.ba
Al-Zaidi gađao Busha jer ga nije smio ništa pitati

Irački novinar koji se u svijetu proslavio bacanjem cipela na bivšeg američkog predsjednika 14. decembra 2008. godine, nakon izlaska iz zatvora, za Večernji list objašnjava zašto je tako postupio.

Vezano: Bacač cipele na Busha pušten iz zatvora (VIDEO)

"Nisam heroj, već čovjek sa stavom", kazao je irački novinar Muntazer al-Zaidi 15. septembra kada je nakon devet mjeseci zatočeništva zbog bacanja cipela na bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha pušten iz zatvora.

a proputovanju iz Iraka za Grčku, Al-Zaidi se ovih dana nakratko zadržao i u glavnom libanonskom gradu Bejrutu, u kojem su ga, posredstvom libanonskog novinara Fadija al-Gocha, uspjeli intervjuisati i novinari Večernjeg lista.

Al-Zaidija su nakon puštanja na slobodu dočekale bračne ponude, bajoslovni darovi i stanovi, ali kako kaže Busha nije gađao zbog slave.

"Nisam ja cipele na Georgea Busha bacio zbog slave, darova, novca ili samopromocije, već zbog svoje ponižene zemlje, poniženih ljudi, uplakanih majki, siročadi i udovica te zbog svake nevine žrtve. Govorili su, a govore to i danas, da su nas došli spasiti, naučiti demokraciji i životu. No, Iračani su živjeli kao ljudi sve do njihova dolaska. Bili smo jedinstveni, šijiti, suniti, Turkmeni, Kurdi, zajedno smo slavili i kršćanske i muslimanske blagdane i nismo se dijelili. Zajedno smo i gladovali deset godina koliko su nad Irakom vladale sankcije", rekao je Al-Zaidi i dodao: "Sada znate zašto sam to napravio, ni na čiji nagovor niti da postanem legenda, već da odbranim dostojanstvo zemlje i njenih žrtava."

"Mnogi me pitaju zašto nisam umjesto bacanja cipele Bushu postavio neko kompromitirajuće pitanje. Pa zato što smo dobili stroge naputke o tome što smijemo, a što ne smijemo pitati. Zbog toga se i sada, na slobodi, osjećam zatočenikom, jer nam se diktira laž, a ubija istina", dodao je novinar.

On je kazao i da su ga visoki irački dužnosnici u zatvoru svaki dan mučili elektrošokovima i batinama.

vecernji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije