Al-Qaida ubila britanskog taoca

Radiosarajevo.ba
Al-Qaida ubila britanskog taoca

Downing Street je objavio u srijedu kako "postoji snažan razlog za vjerovati" da su militanti Al-Qaide ubili britanskog građanina u sjevernoj Africi.

Edwin Dyer je otet u Nigeru u januaru, ali je držan u zatočeništvu u Maliju.

Grupa je saopćila da će ubiti Dyera ako britanska vlada odbije osloboditi radikalnog muslimanskog imama Abu Qatadu iz zatvora.

Britanski premijer Gordon Brown osudio je ovo ubistvo i nazvao ga "zapanjujućim barbarskim aktom terorizma", javio je BBC.

Abu Qatada čeka na izručenje Jordanu, gdje je osuđen za teroristička djela i suočen je s doživotnom robijom.

U izjavi za javnost objavljenoj u srijedu Brown navodi: "Imamo snažan razlog vjerovati da je ćelija Al-Qaide u Maliju ubila britanskog građanina Edwina Dyera."

"Najoštrije oduđujem ovaj barbarski čin terorizma. Moje misli su s porodicom Dyer. Upućujem im saučešće cijele zemlje", izjavio je Brown.

Britanski premijer je izjavio da će ubistvo osnažiti britansku "odlučnost da se suprotstavi terorizmu". "Želim da oni koji pribjegavaju terorizmu protiv britanskih građana znaju, izvan svake sumnje, da ćemo ih mi i naši saveznici nemilosrdno proganjati i da će dobiti ono što zaslužuju", izjavio je Brown.

Dyer i jedan švicaraski turist oteti su u Nigeru, u blizini granice s Malijem nakon što su posjetili festival nomadske kulture Anderamboukane.

Oni su oteti skupa s nekoliko kanadskih diplomata i brojnim evropskim turistima, od kojih je većina oslobođena.

Militanti su postavili izjavu na islamističkoj web stranici na kojoj objavljuju ubistvo.

"Britanski talac je ubijen, tako da on, a s njim i britanska država, mogu osjetiti mali djelić onoga što nevini muslimani osjete svakog dana u rukama krstaša i jevrejske koalicije na Istoku i Zapadu", navodi se u izjavi.

U izjavi postavljenoj na internetu prošlog mjeseca grupa je saopćila da Abu Qatada mora biti oslobođen u roku od 20 dana ili će Dyer biti ubijen.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije