Aktivistica protestom u avionu spriječila deportaciju izbjeglice iz Afganistana

Anadolija
Aktivistica protestom u avionu spriječila deportaciju izbjeglice iz Afganistana
Foto:PrtSc / Ersoon: Činim ono što mogu da spasim drugi život
 
Mlada Švedska aktivistica ukrcala se u avion, odbila sjesti na svoje mjesto i spriječila deportaciju izbjeglice iz Afganistana koji se nalazio u letjelici.
 
Studentica Elin Ersson nesvakidašnjim potezom kritikovala je švedsku politiku deportacije.
 
Ersson je saznala da će 52-godišnji migrant iz Afganistana biti deportovan iz Švedske, a zatim rezervisala mjesto u istom avionu, javlja BBC.
 
Nakon što se ukrcala u avion, odbila je pomaći se s prolaza istakavši kako želi spriječiti deportaciju izbjeglice. Ona je na Facebooku uživo prenosila protest i poručila kako će nastaviti protestovati dok migrant ne bude iskrcan.

Uprkos pozivima posade i drugih putnika da sjedne, odlučila je ne učiniti to, što su pozdravili brojni korisnici društvenih mreža. Njen videozapis na Facebooku mnogi su podijelili, a pogledala su ga skoro dva miliona korisnika.

Istakavši kako nije ispravno da Švedska Afganistan smatra sigurnom zemljom i da će izbjeglica nakon deportacije najvjerovatnije biti ubijen.

"Radim što mogu da spasim život", istakla je Ersson. 

Jedan od putnika joj je pokušao oduzeti telefon na što je ona odgovorila "je li tvoje vrijeme vrijednije od nečijeg života?". Ubrzo su ustali i drugi putnici, dio je pružao podršku, a dio je želio saznati šta se dešava.

Za vrijeme 15-minutnog protesta, aktivistica je i povremeno i plakala. Izbjeglica iz Afganistana je potom iskrcan iz aviona.

Lokalni zvaničnici su istakli kako će Afganistanac najvjerovatnije biti deportiran, a protiv Ersson će biti pokrenut krivični postupak, jer se nije pridržavala naredbi pilota.

U Švedskoj je od 2012. podneseno oko 400.000 zahtjeva za azil.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije