Aktivirane hitne mjere zaštite u jednoj od najvećih nuklearki: "Vrlo stvaran rizik"

1
Radiosarajevo.ba
Aktivirane hitne mjere zaštite u jednoj od najvećih nuklearki: "Vrlo stvaran rizik"
Foto: Wikipedia / Nuklearna elektrana Zaporožje

Raste zabrinutost za sigurnost nuklearne elektrane u Zaporižji u Ukrajini nakon jučerašnjih napada.

U elektrani, koja je prema izvješću Energoatoma, ukrajinskog državnog nuklearnog operatera, teško oštećena, aktivirane su hitne mjere zaštite i isključen je jedan od tri radna agregata.

Postrojenje je i dalje pod kontrolom ruske vojske, ali je dodano da "ukrajinsko osoblje stanice nastavlja raditi i čini sve kako bi osiguralo nuklearnu i radijacijsku sigurnost".

Elektrana, koja je najveća u Europi i treća najveća u svijetu, proizvodi energiju za Ukrajinu i pod kontrolom je ruske vojske od 4. marta kada su ruske trupe zauzele Energodar, grad u kojem se nalazi elektrana.

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) izrazio je zabrinutost zbog granatiranja nuklearne elektrane Zaporižja, rekavši da ta akcija pokazuje rizik od nuklearne katastrofe, piše Reuters, a prenosi Index.

"Izuzetno sam zabrinut zbog jučerašnjeg granatiranja najveće europske nuklearne elektrane, koje naglašava vrlo stvaran rizik od nuklearne katastrofe koja bi mogla ugroziti javno zdravlje i okoliš u Ukrajini i šire", rekao je generalni direktor Rafael Mariano Grossi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije