Airbus ranije upozoren na problem s očitanjem brzine

Radiosarajevo.ba
Airbus ranije upozoren na problem s očitanjem brzine

Francuski avioprijevoznik Air France još je prošle godine u maju obavijestio Airbus kako su se na modelima A330 i A340 počele pojavljivati "poteškoće s dobivanjem informacija o brzini tijekom leta", koje su, vjeruje se, razlog pada Airbusa na letu AF 447.

Airbus je još u petak obavijestio sve pilote u njihovim avionima da ponove proceduru iz 2001. godine koja navodi šta činiti u slučaju da indikatori brzine zakažu. U međuvremenu, Air France je počeo s izmjenom svih senzora brzine na modelima aviona Airbus A330, vodeći se nagađanjima kako je upravo kvar tog instrumenta uzrokovao pad leta s 228 putnika između Rio de Janeira i Pariza.

Riječ je o uređaju koji mjeri brzinu strujanja zraka kroz koji letjelica prolazi. U kombinaciju s očitanjima tlaka iz statičnog ulaza na trupu aviona, piloti dobivaju informaciju kako brzo avion leti.

Problem očitanja brzine je jedan od 24 automatske poruke o kvarovima koje je let 447 odaslao prije nestanka.

Pronađena još tri tijela

Još tri tijela iz Airbusa Air Francea koji se srušio u ponedjeljak pronađena su u nedjelju u Atlantskom oceanu. U subotu su brazilske vlasti saopćile da su iz mora izvučena dva muškarca.

Vlasti tvrde kako je na istom području viđeno još tijela te su poslani brodovi da ih izvuku na površinu. Ljudski ostaci pronađeni su oko 800 kilometara jugoistočno od brazilskog otoka Fernando de Noronha, a pretpostavlja se kako je blizu toga mjesta avion i pao, prenose u nedjelju agencije.

Podsjetimo, u subotu su u jutarnjim satima u zoni pada, na udaljenosti od oko 70 kilometara od mjesta gdje je izgubljen kontakt s avionom, pronađena tijela dva putnika te aktovka u kojoj se nalazila karta za kobni let. Tijela su prebačena na otočje Fernando de Noronha kako bi ih se identificiralo. Spasioci su pronašli i ruksak s laptopom i zdravstvenom iskaznicom. Pronađeni su i dijelovi aviona, krhotine krila i sjedala.

Kako bi pomogli u potrazi za crnim kutijama palog aviona, američka mornarica je francuskim brodovima poslala dva napredna lokatora Towed Pinger, koji signale očitavaju sve do dubine od 6.000 metara.

jutarnji.hr/FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije