Ahmadinedžad traži pravo na punu odbranu američke novinarke

Radiosarajevo.ba
Ahmadinedžad traži pravo na punu odbranu američke novinarke

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad tražio je od iranskog pravosuđa da iransko-američkoj novinarki osuđenoj na osam godina zatvora zbog špijuniranja omoguće puna prava na odbranu, javila je IRNA.

Iranska agencija prenosi da je pismo iz Ahmadinedžadovog ureda objavljeno dan pošto je Roksana Saberi osuđena poslije samo jednog dana suđenja.

Ona je uhapšena krajem januara i prvo je bila optužena da nema novinarsku akreditaciju. Iranski sudija je naknadno protiv nje iznio mnogo ozbiljnije optužbe tvrdeći da je američka špijunka.

Presuda novinarki došla je u vrijeme dok administracija američkog predsjednika Baracka Obame nastoji poboljšati odnose s Teheranom.

On i i državna sekretarka SAD-a Hilary Clinton rekli su da su duboko razočarani presudom.

Ona je lično u nekoliko prilika tražila od iranskih vlasti da oslobode Saberi, navodeći da bi to bio gest dobre volje Irana prema SAD-u u nastojanju da se poboljšaju odnosi dvije zemlje.

Saberi je, prema njoj, odlučila otputovati u Iran kako bi se upoznala sa svojim kulturnim naslijeđem. Izvještavala je za američki Nacionalni javni radio i BBC.

beta/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije