Ahmadinedžad odbacio dokaze o izradi atomske bombe (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Ahmadinedžad odbacio dokaze o izradi atomske bombe (VIDEO)

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je u intervjuu TV mreži ABC News objavljenom u ponedjeljak odbacio dokaze o iranskom testiranju neutronskog inicijatora - ključnog dijela atomske bombe, nazivajući ih 'fabriciranim dokumentima' koje je izradila američka administracija, prenosi Hina.

U intervjuu s Diane Sawyer, novom voditeljicom večernjeg dnevnika ABC Newsa, Ahmadinedžad je prvi puta komentirao tajni dokument na dvije stranice o iranskom testiranju neutronskog inicijatora - detonatora nuklearne bombe, o kojem je prošle sedmice izvijestio londonski The Times.

Odbacivši ga kao krivotvorinu, on je odbio i pogledati dokument kada mu ga je Sawyer predočila.

"Ne, je ne želim vidjeti tu vrstu dokumenta. To su neki fabricirani papiri koje je izdala američka vlada", rekao je Ahmadinedžad.

Iran od 2007. radi na detonatoru za nuklearnu bombu?

Pitanje prozvao neslanom šalom

Na pitanje je li Iran testirao neutronski inicijator, iranski je predsjednik rekao da je to "neslana šala".

"Mislim da su se neke tvrdnje o našem nuklearnom pitanju prevorile u ponavljanu neslanu šalu", rekao je.

Na traženje ABC-a da komentira Ahmadinedžadovu tvrdnju da je američka vlada fabricirala dokumente, politički savjetnik Bijele kuće David Axelrod je rekao: "Naravno da je to besmislica". Ahmadinedžad je također odbacio prijetnju uvođenja novih sancija protiv Irana, rekavši da njegova zemlja pristaje smo na "pregovore pod ravnopravnim uvjetima" i da ne popušta prisili.

"Ako želite pregovore pod ravnopravnim uvjetima, mi to pozdravljamo. Ako kažete da ćete nam nametnuti sankcije, onda to učinite. Mi ne želimo sukobljavanja, ali se nećemo predati pod ničijim nasilništvom" rekao je Ahmadinedžad.

Na pitanje hoće li ispuniti obećanja da će se založiti za troje američkih planinara kojima u Iranu prijeti suđenje za špijunažu, odgovorio je potvrdno, sugerirajući istodobno da oni 31. jula nisu slučajno prešli iransku granicu "tražeći vodopade i šume", već da bi se stvarno moglo raditi o špijunaži, prenijela je Hina.

http://www.youtube.com/watch?v=IUxSo8Kudj0


Sawyer je Ahmadinedžada intervjuirala u Kopenhagenu, gdje je sudjelovao na UN-ovu summitu o klimatskim promjenama. Intervju je emitiran u ponedjeljak u njezinom prvom dnevniku "ABC World News with Diane Sawyer".

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije