Agius: Haški tribunal se zatvara 31. decembra 2017. godine

Radiosarajevo.ba
Agius: Haški tribunal se zatvara 31. decembra 2017. godine
Arhiv / Carmel Agius
Do kraja 2017. godine, Haški tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zatvorit će svoja vrata, potvrdio je danas Carmel Agius, predsjednik ovog tribunala u četvrtak pred Generalnom skupštinom UN-a.

"Mogu potvrditi za sve vas da će Haški tribunal formalno svoja vrata zatvoriti 31. decembra 2017., nakon 24 godine rada. Tada ćemo mi kompletirati svoj mandat", kazao je Agius, predstavljajući posljednji godišnjih izvještaj o radu Tribunala.

On je dodao i kako je rad ICTY-a tokom svih godina bio zaista izvrstan i kako smatra da je Tribunal postigao i neke historijske uspjehe, kao prvi sud za međunarodni kriminal nakon Drugog svjetskog rata.

"Iz mog ugla, najveće dostignuće ovog Tribunala je prekretnica koju su napravili u borbi protiv onih koji su štitili najveće zločince, a zatim i hapšenje i procesuiranje onih koji su krivci za najstrašnije zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije tokom ratova 1990-ih godina", istaknuo je Agius.

Ovaj sud, pojasnio je, donio je više presuda neko ijedan drugi međunarodni sud, tako što su pred lice pravde priveli 161 osobu koje su osumnjičene za ozbiljna kršenja humanitarnog prava.

Na kraju, dodao je i kako će posljednji posao koji će ovaj tribunal uraditi biti izricanje presuda bivšem komandantu bosanskih Srba Ratku Mladiću 22. novembra, te presude u predmetu bivšeg lidera bosanskih Hrvata Jadranku Prliću i drugih.

Podsjećamo, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osnovan je u maju 1993. godine, sa zadatkom da potakne proces pomirenja, izvede zločince pred lice pravde i općenito donese pravdu u regiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije