Afrička Unija usvojila sporazum o interno raseljenim osobama

Radiosarajevo.ba
Afrička Unija usvojila sporazum o interno raseljenim osobama

Foto: Xinhua

Afrička unija (AU) usvojila je u petak konvenciju koja zemlje članice ove organizacije obavezuje da pomažu milionima interno raseljenih osoba koje su svoje domove morale napustiti zbog sukoba i prirodnih katastrofa, javila je Fena.

Predsjednik Ugande Yoweri Museveni, koji je domaćin u četvrtak otvorenog dvodnevnog samita AU-a o izbjeglicama, povratnicima i interno raseljenim osobama u Africi, pozdravio je "historijski sporazum čiji je cilj pružanje zaštite i pomoći našoj braći i sestrama, interno raseljenim osobama", prenio je Reuters.

Da bi ovaj sporazum stupio na snagu, potrebno je da ga ratificira najmanje 15 od ukupno 53 zemlje članice AU-a.

Predsjednik Museveni pozvao je članice ove organizacije da potpišu važnu konvenciju koja bi članice AU-a prvi put zakonski obavezala da spriječe raseljavanje, nađu rješenja za uzroke raseljavanja i osiguraju poštovanje osnovnih prava za interno raseljene osobe.

"Ova konvencija jasno pokazuje da su afrički lideri svjesni problema s kojima se suočavaju raseljeni i da su spremni, koliko god je moguće, umanjiti njihovu patnju", rekla je povjerenica za politička pitanja AU-a Julia Joiner, koja je afričke lidere također pozvala da "prijeđu s riječi na djela".

Humanitarni zvaničnici i grupe za zaštitu ljudskih prava pozdravili su inicijativu AU-a u rješavanju problema koji predstavlja prepreku za razvoj i stabilnost, prenose agencije.

Na Crnom kontinentu živi 12 miliona interno raseljenih osoba, što čini skoro polovinu od ukupnog broja interno raseljenih u svijetu, prenosi Fena.

Za razliku od izbjeglica koje se nalaze izvan svojih zemalja i o čijim pravima se stara Agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR), interno raseljene osobe nemaju gotovo nikakvu zaštitu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije