Abbas: Svijet mora izvršiti pritisak na Netanjahua koji ne vjeruje u mir

Radiosarajevo.ba
Abbas: Svijet mora izvršiti pritisak na Netanjahua koji ne vjeruje u mir

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas izjavio je u srijedu da novi izraelski premijer Benjamin Netanjahu "ne vjeruje u mir", te pozvao međunarodnu zajednicu da "izvrši pritisak na njega da prihvati stvaranje palestinske države.

"Benjamin Netanjahu nije prihvatio rješenje dvije države ili već potpisane sporazume i ne želi prekinuti kolonizaciju. To je evidentno", rekao je Abbas u razgovoru koji je objavila zvanična palestinska agencija WAFA.

"Moramo reći svijetu da taj čovjek ne vjeruje u mir. Loptu treba sada baciti u dvorište cijeloga svijeta kako bi se izvršio pritisak na njega ili da svijet preuzme njegove odgovornosti", dodao je palestinski predsjednik, dan nakon uspostavljanja Knesseta, izraelskog parlamenta, nove vlade na čelu sa šefom izraelske desnice.

"S naše strane, ispunili smo sve naše obaveze. Dakle, lopta je sada u dvorištu SAD-a, Evrope i Izraela", istakao je Abbas.

"Da mi nismo ispunili naše obaveze, svijet bi nas osudio, ali sada svijet treba reći Izraelu da mora prihvatiti rješenje utemeljeno na dvije države, prekinuti kolonizaciju, otkloniti divlja naselja i ukinuti barikade", rekao je Abbas.

U svom inauguralnom govoru od utorka navečer u parlamentu, Netanjahu je izrazio spremnost da pregovara s Palestincima, ali nije spominjao nezavisnu palestinsku državu.

Američki predsjednik Barack Obama također smatra da je status quo u izraelsko-palestinskom sukobu "neodrživ", smatrajući izuzetno značajnim napredak ka "rješenju dvije države".

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije