Abbas: Nema pregovora ako Izrael ne prihvati palestinsku državu

Radiosarajevo.ba
Abbas: Nema pregovora ako Izrael ne prihvati palestinsku državu

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas ponovno je u ponedjeljak odbacio daljnje mirovne pregovore s Izraelom ako on ne prihvata rješenje utemeljeno na stvaranju palestinske države.

"O čemu pregovarati ako Izrael odbija da prihvati rješenje dvije države?", zapitao se Abbas u izjavi za štampu u Ramallahu, tokom posjete školama u vrijeme održavanja maturskih ispita, prenio je AFP.

On je također pozvao Izrael da "ispoštuje svoje obaveze predviđene prvom fazom mape puta, koja zacrtava prekid kolonizacije, uključujući tu i prirodni porast, uklanjanje divljih naselja, te ponovno otvaranje palestinskih institucija u Jerusalemu".

Abbas je potvrdio da je Palestinska samouprava zauzvrat ispunila sve obaveze predviđene mapom puta. "Tražili su od nas da uspostavimo red i stabilnost, i to je sada gotova stvar", rekao je on.

U novembru 2007. izraelski premijer Ehud Olmert i predsjednik Abbas su, pod pokroviteljstvom SAD-a, pokrenuli mirovne pregovore, koji su do tada bili mrtvo slovo na papiru sedam godina, kako bi došli do dogovora o stvaranju palestinske države.

Aktuelna desničarska izraelska vlada, na čelu s premijerom Benjaminom Netanyahuom, protivi se zahtjevima američke administracije i ostatku međunarodne zajednice o zamrzavanju kolonizacije i prihvatanju stvaranja palestinske države.

Netanyahu je najavio u nedjelju da će za sedmicu dana predočiti svoju politiku u vezi s mirovnim procesom, nakon pritisaka američkog predsjednika Baracka Obame.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije