99-godišnjak prikupio 12 miliona funti za pomoć zdravstvenim radnicima u Engleskoj

Radiosarajevo.ba
99-godišnjak prikupio 12 miliona funti za pomoć zdravstvenim radnicima u Engleskoj
Foto: Twitter / Tom Moore

Veteran iz Drugog svjetskog rata kapetan Tom Moore iz Velike Britanije, 99-godišnjak odlučio je da pomogne britnaskom zdravstvenom sistemu (NHS) prikupljajući novac. Postavio je sebi cilj da prikupi hiljadu funti.

Ovaj 99-godišnjak htio je da prikupi pomoć tako što će hodadti stotinu kurgova kroz baštu prije svog stotog rođendana, koji je ovog mjeeca, kao znak zahvalnosti osoblju koje mu je pomoglo u liječenju karcionoma i slomljenog kuka.

Postavio je sebi cilj od hiljadu funti i ostavario ga je za manje od jednog dana. Zapravo uspio je samo za nekoliko sati da prikupi milione, a taj broj još uvijek raste.

Njegova kćerka Hannah Ingram-Moore kazala je za BBC da je cijela porodica mislila da će i hilajdu funti biti pravo težak zadatak, a o ovim iznosima niko nije ni sanjao.

"Nismo ni sanjali o iznosu odo preko 4 miliona funti. Ne postoje riječi i način na koji se možemo zahvaliti britanskoj javnosti što je podržala Toma. Počašćeni smo, zatečeni i ponosni. Britanci su mu dali novu svrhu. Mislim da će on ovo radite sve dok mu svi ne kažu 'stani, ne moraš više'", kazala je ona.

Tom će proslaviti 100-ti rođendan 30. aprila, a već sad je premašio svoj plan i poručio je da se nada da će napraviti još stotinu krugova.

Ellie Orton šef za donacije na NHS-u zahvalio se Tomu i drugima na nevjerovatnoj količini novca koju su prikupili.

Više od 325 hiljada ljudi učestvovalo je u akciji koju je pokrenuo Tom. Prikupljeno je više od 12 miliona funti za dobrotvorne svrhe. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije