83. dan ruske invazije: Rusi o pregovorima kažu da su 'svi mostovi spaljeni'

6
Radiosarajevo.ba
83. dan ruske invazije: Rusi o pregovorima kažu da su 'svi mostovi spaljeni'
Foto: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

Pratimo 83. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu.

23:00

Sa presjekom ključnih informacija za danas, završavamo izvještavanje za 17. maj. 

  • Putin kaže kako će Europa platiti skupu cijenu zbog embarga na ruske energente
  • Rusija je od suda zatražila da se Azov proglasi terorističkom organizacijom
  • Švedska i Finska u srijedu će zajedno zatražiti ulazak u NATO
  • Erdogan je rekao da će Turska biti protiv ulaska Švedske i Finske u NATO
  • Ukrajinci su objavili da su stigli do ruske granice kod Harkiva, poslali su poruku: "Predsjedniče, uspjeli smo"
  • Mađarska je postavila uvjet Europskoj uniji za embargo na rusku naftu
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je vodio "dug i smislen" telefonski razgovor sa svojim francuskim kolegom Emmanuelom Macronom.
  • Američki predsjednik Joe Biden primit će u četvrtak u Bijeloj kući švedsku premijerku Magdalenu Andersson i finskog predsjednika Saulija Niinistu
  • Finski parlament odobrio danas prijedlog za podnošenje zahtjeva za članstvo u NATO
  • Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavski kritizirao je mađarsku vladu zbog njezina stava prema Rusiji.
  • Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko rekao je da se trenutno ne vode pregovori između Rusije i Ukrajine, prenosi novinska agencija Interfax.
  • Ukrajina kaže da ima mnogo žrtava u ruskim raketnim napadima sjeverno od Kijeva, ali da su napadi na istoku odbijeni.
22:00

Bloomberg piše da se američka vlada sprema blokirati Rusiji mogućnost otplate duga američkim vlasnicima obveznica, što bi Rusiju dovelo bliže bankrotu.

Ranije je, početkom travnja, američka vlada zabranila Rusiji korištenje novca koji se nalazi u američkim bankama.

Rusija je posljednji put bankrotirala još 1917. godine tijekom boljševičke revolucije. Neispunjenje obveza otežalo bi ruskoj vladi posuđivanje novca u budućnosti, što bi potencijalno dovelo do teške finansijske situacije u zemlji.

20:25

Rusija neće dopustiti izbijanje Trećeg svjetskog rata, ali je u slučaju napada u stanju istog trena odgovoriti kao izrazito snažno, rekao je zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev na svom Telegram kanalu nakon posjeta nuklearnom centru u Sarovu.

Nuklearni štit zemlje nazvao je "arsenalom modernog, pouzdanog i učinkovitog oružja", koje "i danas hladi ambicije onih koji su svojim i tuđim rukama spremni pokrenuti Treći svjetski rat".

"Nećemo dopustiti takvu situaciju. Ali prisiljeni smo stalno podsjećati da smo u slučaju napada na našu zemlju u stanju istog trena uputiti iznimno snažan odgovor. Odbiti svaku agresiju koja prijeti našoj državi", napisao je Medvedev, piše Index.hr.

19:30

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je vodio "dug i smislen" telefonski razgovor sa svojim francuskim kolegom Emmanuelom Macronom.

Zelenski je objavio da je Macrona izvijestio o toku neprijateljstava, operaciji spašavanja vojske iz Azovstala i pregovaračkom procesu.

Dvojica čelnika također su govorili o pripremi šestog paketa sankcija, mogućim načinima izvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda i ukrajinskom zahtjevu za status kandidata za članstvo u EU.

 

19:00

Visoki komesar za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Josep Borrell izjavio je da Evropska unija pruža punu podršku zahtjevima Švedske i Finske za prijem u Sjevernoatlantski savez (NATO), javlja Anadolu Agency (AA).

“Vijesti dana su švedski i finski ministri koji nam obrazlažu i obavještavaju nas o svojim političkim razmatranjima o članstvu u NATO-u“, rekao je Borrell na konferenciji za novinare nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove EU-a u Briselu.

Ističući kako i Švedska i Finska mogu računati na “punu podršku EU-“, Borrell je rekao da bi njihovo članstvo u NATO-u “ojačalo i povećalo saradnju i sigurnost u Evropi“.

“Nadajmo se da će se ovo članstvo uskoro i dogoditi“, dodao je Borrell.

Vlasti Finske i Švedske najavile su da će uskoro i formalno podnijeti zahtjeve za prijem u NATO. Za prijem im je potrebna jednoglasna podrška 30 država članica NATO-a.

Turkiye je kao dugogodišnja članica NATO-a izrazila svoje prigovore na kandidature Finske i Švedske za članstvo, kritizirajući te dvije nordijske zemlje zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama kao što su YPG/PKK i FETO.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. Ta teroristička organizacija djeluje i na sjeveru Iraka i Sirije.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

18:00

Sekretar za ljudska prava Vijeća Europe pozvala je države članice da "obrate pažnju" na situaciju u kojoj se nalaze LGBTI+ osobe u Ukrajini ili koje bježe od rata, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Premda je pozdravila rad lokalnih i međunarodnih nevladinih organizacija u zbrinjavanju LGBTI+ osoba, Dunja Mijatović pozvala je u saopćenju države članice Vijeća Europe da obrate "posebnu pažnju " pristupu smještaju i zapošljavanju tih skupina "zbog negativnih politika i ozračja prema LGBTI osobama općenito u određenom broju zemalja gdje su Ukrajinci izbjegli".

17:20

16.55

Američki predsjednik Joe Biden primit će u četvrtak u Bijeloj kući švedsku premijerku Magdalenu Andersson i finskog predsjednika Saulija Niinistu, saopćila je u utorak Bidenova portparolka, dok se dvije zemlje ubrzano spremaju priključiti NATO-u.  

"Razgovarat će o kandidaturama Finske i Švedske za članstvo u NATO-u i europskoj sigurnosti te podršci Ukrajini koju je napala Rusija", rekla je Karine Jean-Pierre.

16.25

Borci ukrajinskog grada Mariupolja izmijenili su tok rata s Rusijom odupirući se ruskim snagama 82 dana, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak. Podoljak je rekao da je odbrana lučkog grada omela rusku operaciju da zauzme druge dijelove teritorija na istoku i jugu Ukrajine.

Dodao je da se vode teški pregovori o daljnjoj evakuaciji iz čeličane Azovstal u Mariupolju, posljednjem uporištu odbrane grada nakon sedmica ruske opsade i bombardiranja, ali da postoji nada da će biti uspješni.

Dio boraca Azovstala se počeo predavati, najavljujući kraj te krvave bitke. Ukrajina vjeruje da su u odbrani Mariupolja stradali deseci hiljada ljudi, prenosi Hina.

16.05

Rusija je u utorak saopćila da je odlučila da se povuče iz Vijeća država Baltičkog mora (CBSS), međunarodne organizacije koju čini 11 država članica, uključujući Njemačku, Finsku i Švedsku, prenosi AA.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopćilo je da se ta organizacija pretvara u "antirusko oružje", a neke diskriminatorne odluke su donesene kršeći pravilo konsenzusa, kao što je suspenzija Rusije iz Vijeća i Bjelorusije kao države posmatrača.

15.45

15.10

Finski parlament odobrio danas prijedlog za podnošenje zahtjeva za članstvo u NATO, saopćio je predsjednik parlamenta Mati Van Hanen.

Za prijedlog je glasalo 188 poslanika, prenosi Reuters.

14:48

Pobjednici Eurovizije ukrajinski "Kalush Orchestra" u utorak je najavio da će prodati trofej kako bi prikupili novac za svoju zemlju, javlja AA.

 Ukrajina je trijumfovala na 66. izdanju Eurovizije, održanom u Italiji, pobijedivši na takmičenju po treći put u svojoj historiji, dok su Velika Britanija i Španija završile na drugom i trećem mjestu.
 
Podstaknuta talasom podrške evropske javnosti, koja je glasala putem telefona, pjesma "Stefania" koju izvodi "Kalush Orchestra" pobijedila je na takmičenju u oštroj konkurenciji iz Velike Britanije, Španije i Švedske.
14:40

Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavski kritizirao je mađarsku vladu zbog njezina stava prema Rusiji.

Lipavski je rekao da je odluka Mađarske da ne podrži sankcije usmjerene na ruski izvoz energije neprihvatljiva dodajući da Europa treba biti ujedinjenija nego ikad.

Češka Republika - zajedno s Mađarskom, Poljskom i Slovačkom - pripada takozvanoj skupini srednjoeuropskih zemalja "Višegradske skupina", koja je formirana radi obrane zajedničkih interesa u EU.

Međutim, stav Mađarske prema provedbi sankcija protiv Rusije i njeno odbijanje da naoruža Ukrajinu oštro je u suprotnosti s kolegama članicama, a čini se da je održivost skupine sve neizvjesnija.

14:10

13:42

Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov rekao je da bi se Instagram mogao odblokirati te da on i čečenski vođa Ramzan Kadirov kritiziraju jedan drugoga na prijateljski način.

Peskov je govorio danas na konferenciji New Horizons u Rusiji.

12:55

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko rekao je da se trenutno ne vode pregovori između Rusije i Ukrajine, prenosi novinska agencija Interfax.

"Ne, pregovori se ne nastavljaju. Ukrajina se praktički povukla iz pregovaračkog procesa", rekao je ministar vanjskih poslova ruskim novinarima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije je rekao za BBC da razumije potrebu za dijalogom s Rusijom - i da s njihove strane nisu svi "diplomatski mostovi spaljeni".

12:08

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na društvenim mrežama da je razgovarao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

"Održao sam produktivne razgovore s Olafom Scholzom. Razgovarali smo o situaciji na terenu, daljnjem pritisku na Rusiju, povećanju sankcija, izgledima za mir. Cijenim njemačku podršku, uključujući i obrambenu. Računamo na daljnju njemačku pomoć na putu Ukrajine ka punopravnom članstvu u EU.", napisao je Zelenskij.

11:32

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da ulazak Finske i Švedske u NATO vjerojatno neće ništa bitno promijeniti s obzirom na to da dvije zemlje već dugo sudjeluju u vojnim vježbama saveza.

"Finska i Švedska, kao i druge neutralne zemlje, već dugi niz godina sudjeluju u vojnim vježbama NATO-a", rekao je Lavrov.

11:00

10:28

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde potpisala je danas zahtjev zemlje za pridruživanje sigurnosnom savezu NATO-a, a dokument će zajedno s onima Finske biti dostavljen NATO-ovom sjedištu u Bruxellesu ove sedmice.

"Ovo je jedan veoma važan, sudbonosan trenutak da smo na kraju učinili ono što vjerujem da je najbolje za Švedsku", rekla je Linde dok je potpisivala dokument, javlja the Local.

 Još nije potvrđeno kada će švedski ambasador pri NATO-u, Axel Wernhoff, proslijediti dokument generalnom sekretaru saveza Jensu Stoltenbergu u njegovom sjedištu u Bruxellesu.

Finski predsjednik Sauli Niinistö trenutno je u državnoj posjeti Švedskoj i u podne će održati govor u parlamentu pod naslovom "Odgovorna, jaka i stabilna nordijska regija", prije nego se sastane sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson.

09:28

Ukrajina kaže da ima mnogo žrtava u ruskim raketnim napadima sjeverno od Kijeva, ali da su napadi na istoku odbijeni.

U regiji Černihiv sjeverno od Kijeva, Vjačeslav Čaus, šef vojne uprave, rekao je da su Rusi ispalili projektile na selo Desna. Ima mrtvih i mnogo ranjenih, dodao je.

Nejasno je šta je bila meta. Čaus nije dao više detalja. Desna je udaljena nekih 64 kilometara od granice s Bjelorusijom.

Šef vojne uprave u Lugansku Sergej Hajdaj rekao je da su Rusi pogodili dvije bolničke zgrade i proizvodni pogon u Severodonjecku te da je bilo i zračnih napada u području Popasne. Sveukupno je, rekao je, u posljednjem granatiranju ubijeno 10 civila.

09:01

 



 

08:38

Ukupno 264 ukrajinska vojnika, uključujući 53 teško ranjene osobe, evakuisana su iz opkoljene čeličane Azovstal u lučkom gradu Mariupolju, saopćio je ukrajinski Generalštab u utorak rano ujutro, javlja Anadolija.

"Počela je evakuacija 53 teško povrijeđena vojnika koji su prebačeni u bolnicu u gradu Novoazovsk. Još 211 vojnika je evakuisano iz fabrike u Olenivku da bi kroz proceduru razmjene bili prebačeni u područje pod kontrolom ukrajinske vojske", navedeno je u saopćenju.

08:27

Ukrajinski glavni štab navodi kako Rusija vodi glavne borbe u regiji Donjeck, tvrdeći da su ukrajinske snage odbile 11 napada na Donjeck i Luhansk u posljednja 24 sata.

Ukrajinci navode da su uništili pet tenkova, jedan raketni sistem, šest topničkih sistema i 12 borbenih oklopnih vozila. Ove informacije još uvijek nisu potvrđene iz nezavisnih izvora.

Navodi se da su u Harkivu, gdje su ukrajinske snage navodno vratile ruske snage na rusku granicu, glavni napori Rusa usredotočeni na održavanje položaja i sprječavanje napredovanja ukrajinskih trupa.

 



 

08:02

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je da je Turska cijenjen saveznik te alijanse i da je neophodno riješiti sve njene zabrinutosti.

Stoltenberg je večeras ima telefonski razgovor sa ministrom vanjskih poslova Turkiye Mevlutom Cavusogluom.

Čelnik NATO-a Stoltnberg je na društvenim mrežama saopćio da su tema razgovora bili zahtjevi Švedske i Finske za prijem u NATO.

"Turska je cijenjen saveznik i neophodno je riješiti sve njene zabrinutosti", naveo je Stoltenberg.

Prvi čovjek NATO-a je također naveo da je ovo historijski period u kojem je neophodno ostati zajedno.

07:57

 



 

07:30

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je u svom večernjem govoru na Facebooku kako su Ukrajini potrebni živi heroji.

"Zahvaljujući djelovanju ukrajinske vojske, obavještajne službe, pregovaračkog tima, Međunarodnog Crvenog križa i Ujedinjenih naroda, nadamo se da ćemo uspjeti spasiti živote naših momaka", rekao je Zelenskij, a prenosi BBC.

 "Među njima ima i teško ranjenih. Pruža im se medicinska pomoć.
07:05

Ukrajinska vojna baza udaljena oko 15 kilometara od granice s Poljskom bila je meta ruskog raketnog napada u utorak rano ujutro, rekao je Maksim Kozitskij, šef regionalne vojne uprave Lavov.

Kozitskij je to objavio na Telegramu samo kratko dodavši da će detaljnije biti objavljeno tokom jutra.

7:02

Guardian javlja da se čini kako su Rusi evakuirali ukrajinske vojnike iz Azovstala, ali okolnosti te evakuacije nisu jasne.

Katerina Sergatskova, iz Zaborona medije, je tvitala da su teško ranjeni borci evakuirani i odvedeni u Donetsk pod ruskom okupacijom.

“Zapovjednik Azova, Denis Prokopenko je zamolio javnost da ih ne krivi za tu odluku”, dodala je.

Prokopenko je ranije danas rekao da izvršava naredbu o spašavanju života, ali o predaji nije govorio.

RIA u isto vrijeme piše da su se s Ukrajincima dogovorili o evakuacijama. Reuters je objavio fotografije ruskih buseva koji evakuiraju borce iz Azovstala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije