80. dan invazije: Ukrajina pobijedila na Eurosongu i poslala poruku svijetu

2
Radiosarajevo.ba
80. dan invazije: Ukrajina pobijedila na Eurosongu i poslala poruku svijetu
Foto: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

Pratimo 80. dan ruske invazije na Ukrajinu, s novim informacijama iz minute u minutu.

Ukrajinska zastupnica pozvala je Sjedinjene Države da Ukrajini pruže sisteme protuzračne odbrane i borbene avione, rekavši da je situacija na bojnom polju "daleko gora" nego što je bila na početku rata.

"Trenutno je pakao na prvoj crti ratišta", rekla je Oleksandra Ustinova novinarima na okruglom stolu njemačkog Marshall fonda u Washingtonu. "Sada gubimo mnogo više ljudi nego što je bilo na početku rata".

Velika akcija MUP-a KS: Uhapšeno pet osoba, pretresi na nekoliko lokacija

Velika akcija MUP-a KS: Uhapšeno pet osoba, pretresi na nekoliko lokacija

Ustinova je rekla da Ukrajina više ne traži borbene avione MiG iz sovjetske ere jer se "rat promijenio".

01:10

Nakon što su podijeljeni bodovi žirija i publike širom Evrope i Australije, zvanično je pobjednica Ukrajina - tačnije, grupa Kalush Orchestra s pjesmom "Stefania" na Eurosongu 2022.

Na kraju svog večerašnjeg nastupa ukrajinski predstavnici pozvali su na pomoć njihovoj zemlji.

22:37

Kalush Orchestra sa pjesmom 'Stefania' nastupili su večeras na Eurosongu koji se održava u Italiji.

Frontmen Oleh Psiuk rekao je kako je pjesmu posvetio svojoj majci. 

"Pomozite Ukrajini i Mariupolju, pomozite Azovstalu" zavapio je ukrajinski pjevač na kraju izvedbe, te je dobio veliki aplauz.

 



22:01

Moskva se priprema za održavanje referenduma u Mariupolju o tome hoće li se grad pridružiti Rusiji, tvrdili su ukrajinski dužnosnici, nakon najave sličnog referenduma u otcijepljenoj gruzijskoj regiji Južnoj Osetiji.

Petro Andriuščenko, savjetnik gradonačelnika lučkog grada, koji djeluje u egzilu, rekao je da izvori među onima koji su ostali u ruševima grada vjeruju da će se glasati o budućnosti grada, iako je stanje i dalje takvo da stanovnici nemaju hrane i vode. 

Andriuščenko je za Observer rekao da bi najava referenduma mogla doći već u nedjelju, iako je rekao da još nema dokaza o uspostavljanju biračkih mjesta.

"Imamo neke informacije da ruske vlasti spremaju referendum i da bi ga mogle raspisati sutra, ali još ne znamo je li to tako. Ali, vidimo puno integracije Mariupolja u ruski sistem".

21:10

Američki šef diplomatije Anthony Blinken razgovarao je s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o nadolazećim sastancima, nakon što je postalo izgledno da će Finska i Švedska zatražiti da pristupe savezu.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je:

"Državni sekretar Antony J. Blinken razgovarao je danas telefonom s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u vezi sa sastankom ministara vanjskih poslova NATO-a koji se održava u Berlinu od 14. do 15. maja. Obojica žale zbog Putinovog razornog rata u Ukrajini. Ponovili su svoju potporu ukrajinskom narodu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i razgovarali o važnosti da NATO održi snažno odvraćanje i odbranu."

20:03

Slovačka razmatra planove Finske i Švedske da se pridruže NATO-u. Ministar vanjskih poslova te zemlje Ivan Korčok rekao je novinarima u subotu da je uvjeren da će ih svih 30 država članica alijanse dočekati.

Dolazeći na okupljanje lidera NATO-a u Berlinu, Korčok je rekao da je Slovačka "apsolutno spremna" da podrži prijem dvije nordijske nacije, prenosi Reuters. Takođe je upitan koliko dugo su saveznici bili spremni da podržavaju napore Ukrajine da odbije rusku invaziju:

"Dok ne pobijede. Rusija je politički izgubila ovaj rat, postigla je suprotno što je Rusija htjela postići".

18:21

Ministri vanjskih poslova Finske i Turske sastat će se kasnije u subotu u Berlinu kako bi pokušali riješiti nesuglasice oko plana Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u, rekao je finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavesto.

On je rekao novinarima da je "uvjeren da ćemo na kraju pronaći rješenje i da će Finska [i] Švedska postati članice NATO-a" dok je stigao na sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlin, dodajući da je razgovarao sa svojim "dobrim kolegom ” Mevlut Cavusoglu telefonom u petak.

Osvrćući se na telefonski poziv koji je finski predsjednik inicirao Vladimiru Putinu, Haavesto je rekao da je "veoma važno da komuniciramo sa našim susjedom" čak iako "ne tražimo nikakvu dozvolu za naše političke korake".

Mevlut Cavusoglu - undefined

FOTO: AA: Mevlut Cavusoglu

16:48

Lider manjine u Senatu SAD-a, Mitch McConnell, pridružio se rastućoj listi američkih političara koji dolaze u posjete Kijevu.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy pozdravio je McConnellovu posjetu kao snažan signal dvostranačke podrške Ukrajini.

14:54

Putin je svom finskom kolegi, tokom današnjeg telefonskog razgovora, zaprijetio da bi finsko odustajanje od neutralnosti i pridruživanje NATO-u bilo pogrešno, objavio je Kremlj.

Putin je rekao da ne postoje sigurnosne prijetnje Finskoj, dok bi se potencijalna promjena finske vanjske politike mogla negativno odraziti na bilateralne odnos s Rusijom.

Moskva je razgovor opisala kao "iskrenu razmjenu mišljenja".

Rusija već dugo prijeti posljedicama ako se njeni susjedi pridruže NATO-u, zapadnom vojnom savezu osnovanom 1949. zbog prijetnje koju je predstavljao Sovjetski Savez.

Sauli Niinisto i finska premijerka pozvali su u četvrtak na finsko pridruživanje NATO-u, a očekuje se da će slično postupiti i Švedska u idućih nekoliko dana.

14:32

Finski predsjednik Sauli Niinisto nazvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi razgovarali o planovima Finske za pridruživanje NATO-u. Finska je objavila detalje razgovora.

Navodi se da je Niinsito rekao Putinu "da je njegova invazija drastično promijenila sigurnosno okruženje Finske". "Predsjednik Niinistö najavio je da je Finska odlučila tražiti članstvo u NATO-u u sljedećih nekoliko dana", dodaje se.

"Razgovor je bio direktan i otvoren i vođen je bez zaoštravanja. Izbjegavanje napetosti smatralo se važnim", rekao je Niinisto u izjavi.

Podsjetimo, nakon najave Finske da planira podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u ruske isporuke električne energije toj zemlji su prestale, a Rusija je izvela vojne vježbe u svojoj eksklavi na Baltičkom moru u Kalinjingradu.

12:46

Ukrajinska vojska je u dnevnom obraćanju rekla da su ruske trupe usredotočene na povlačenje iz Harkiva.

"Napori su usmjereni na održavanje zauzetih položaja i putova opskrbe. Glavni cilj je uspostaviti punu kontrolu nad područjem Donjecke, Luhanske i Hersonske oblasti i osigurati stabilnost kopnenog koridora s privremeno okupiranim ukrajinskim Krimom", objavio je glavni štab oružanih snaga.

10:41

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dao je sažetak ruskih gubitaka, barem prema ukrajinskim obavještajnim podacima.

Kaže da je vojska Vladimira Putina izgubila 200 aviona, 27.000 vojnika i 3000 tenkova, oklopnih vozila i dronova.

09:54

Britanski Telegraph navodi da su u Helsinkiju od stava Turske, odnosno njenog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoganova, više zabrinuti zbog pozicije koju bi mogla zauzeti Mađarska oko proširenja NATO saveza.

Za nju smatraju da je blisko povezana s Rusijom.

09:11

Švedska i Finska danas će učestvovati na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Berlinu.

Uprkos tome što nisu članice zapadnog vojnog saveza, očekuje se da će obje zemlje podnijeti zahtjev za članstvo kao odgovor na invaziju na Ukrajinu i stoga su pozvane da prisustvuju sastanku.

Moskva je rekla da će ulazak bilo koje zemlje u savez smatrati prijetnjom. To bi dovelo do kraja desetljeća neutralnog statusa Švedske i Finske, koji datira još iz hladnog rata.

Turska, još jedna članica NATO-a, također nazoči današnjem sastanku. Jučer je izrazila protivljenje potencijalnom članstvu Švedske ili Finske.

08:05

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lloyd Austin i ruski mu kolega Sergej Šojgu u petak su razgovarali prvi puta od početka rata u Ukrajinu koja traje već 80 dana, piše The New York Times.

Austin i Šojgu posljednji put su razgovarali 18. februara, šest dana prije nego što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane SAD-a John Kirby rekao je da je Austin tokom razgovora sa Šojguom lobirao za momentalni prekid vatre na bojištima širom Ukrajine te naglasio koliko je važno da sve strane koje su uključene u ovaj konflikt nastave komunicirati.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije reklo je da je do razgovora Austina i Šojgua došlo na inicijativu Amerike. Dva visoka američka dužnosnika potvrdila su da je SAD inicirao razgovor dvojice ministara. BBC piše da su ministri pričali o aktualnim međunarodnim sigurnosnim pitanjima, pa tako i situaciji u Ukrajini.

The New York Times navodi da ministar Austin i visoki dužnosnici Ministarstva obrane SAD-a od samog početka rata u Ukrajini pokušavaju stupiti u kontakt sa ruskim kolegama.

"Ne možemo za sigurnošću reći što ih je natjeralo da promijene svoje stajalište i otvore mogućnost dijaloga", rekao je jedan dužnosnik Ministarstva obrane SAD-a te dodao da je razgovor dvojice ministara trajao sat vremena, da je bio profesionalan, ali i da nije generirao nikakve nove ideje.

"Razgovor nije riješio nijedan konkretan akutni problem, a ni doveo do promjene ruske retorike i poteza", rekao je isti dužnosnik Ministarstva te dodao da se ministar Austin svejedno nada da bi taj razgovor mogao poslužiti kao odskočna daska za buduće.

Austin i Šojgu najviše su rangirani američki, odnosno ruski dužnosnici koji su razgovarali o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Prethodno su to bili savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD-a Joea Bidena Jake Sullivan i tajnik Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev koji su o ruskoj agresiji na susjednu joj Ukrajinu razgovarali 16. marta. Sullivan je Patruševu tada rekao da se SAD snažno protiv ničim izazvanom napadu Rusije na Ukrajinu.

07:31

Vašington radi na "razjašnjenju stava Turske" poslije prijetnje predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da će blokirati pristupanje Finske i Švedske NATO-u, rekla je portparolka Bijele kuće Jen Psaki.

Buduće priključenje te dvije zemlje Alijansi "dobilo je široku podršku" drugih zemalja članica, dodala je ona.

Turski predsjednik Erdogan izjavio je da pogled Turske na ulazak Finske i Švedske u NATO "nije pozitivan", što nagovještava da bi Turska mogla da uloži veto na ulazak dvije zemlje u Alijansu, čiji je Turska član.

Predsjednik i premijer Finske saopćili su jučer da podržavaju brzo prijavljivanje za ulazak u NATO, dok je u Švedskoj danas poslanicima parlamenta predstavljena analiza švedske Vlade, koja će za premijerku Magdalenu Andersson biti osnova za donošenje odluke o članstvu u Alijansi.

07:21

Ukrajinska vojska je objavila da je utovarila tijela ruskih vojnika u vagone-hladnjače, te da ih je spremna poslati u Rusiju u skladu s međunarodnim pravom, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije