65 godina od početka progona Palestinaca

Radiosarajevo.ba
65 godina od početka progona Palestinaca


Izraelska vojska sukobila se s Palestincima na Zapadnoj obali i Jeruzalemu koji su protestnom šetnjom obilježavali Dan Nakbe, dan kad je uspostavljen Izrael i kad je počeo progon Palestinaca, javlja Al Jazeera.

Izraelska vojska je saopštila da je 50-tak Palestinaca u srijedu bacalo kamenje na izraelske vojnike, te da su oni odgovorili suzavcem, kako bi razbili demonstrante. Palestinska novinska agencija također je saopćila da su sukobi izbili u blizini Kupole na stijeni, između izraelskih desničara i Palestinaca.

65 godina palestinske borbe

Više od 11 miliona Palestinaca, od kojih su više od pola izbjeglice rasute širom svijeta, danas obilježava Dan Nakbe, odnosno početka katastrofe i etničkog čišćenja s teritorija na kojem su stoljećima živjeli.

Palestinci ove godine obilježavaju 65 godina palestinske borbe, odajući počast  na Dan Nakbe narodu koji se bori za pravdu i dostojanstvo.

Godine 1948. više od 750.000 Palestinaca izraelske snage suetnički očistile s njihove zemlje uz najmanje 500 raseljenih i uništenih sela. Danas milioni palestinskih izbjeglica žive u kampovima i najveća su izbjeglička zajednica u svijetu koja živi u progonstvu.

Istovremeno, Izrael nastavlja s kolonizacijom i etničkim čišćenjem, dok palestinske vlasti pozivaju na poštivanje međunarodnih sporazuma.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije