65. dan invazije: Norveška zatvorila granice i luke za Rusiju

5
Radiosarajevo.ba
65. dan invazije: Norveška zatvorila granice i luke za Rusiju
FOTO: Radiosarajevo.ba / Iz minuta u minutu pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu
20:58

Pentagon je potvrdio da obučava ukrajinske vojnike u američkim vojnim bazama u Njemačkoj.

"Radi se o dodatnoj obuci vezanoj uz korištenje artiljerijskih sustava. Obuka uključuje i radarske sisteme te oklopna koja smo nedavno najavili kao dio vojnog paketa pomoći", rekao je glasnogovornik Johny Kirby na redovnoj press konferenciji.

Kirby je dodao da Amerikanci obučavaju Ukrajince na "oko tri" lokacije izvan Ukrajine, od kojih je Njemačka jedna. Ostale nije želio otkriti. Većinu obuke Ukrajincima pružaju pripadnici Nacionalne garde koji su boravili u Ukrajini prije ruske invazije.

20:03

Članice Europske unije će vjerojatno odobriti zabranu uvoza ruske nafte sljedeće sedmice. Zabrana će se uvoditi u fazama, rekli su dužnosnici EU za The New York Times.

NYT navodi, pozivajući se na više europskih dužnosnika i diplomata uključenih u proces, kako se očekuje da će europski čelnici, koji se sastaju u srijedu, odobriti konačni prijedlog zabrane uvoza ruske nafte.

Zabrana uvoza ruske nafte bit će dosad najveći i najvažniji dio šestog paketa sankcija koje EU uvodi Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Paket bi trebao uključivati i nove sankcije protiv Sberbanka, najveće ruske banke, te dodatne mjere protiv ruskih oligarha i dužnosnika.

18:58

Specijalne snage ukrajinske vojske su protunapadom povratile kontrolu nad selom Ruska Lozova na istoku Ukrajine, objavilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane na Twitteru.

Radi se o selu pored drugog najvećeg ukrajinskog grada, Harkiva, te se nalazi oko 40 kilometara od granice s Rusijom.

 

17:55

Američki Kongres će "što je prije moguće" odobriti paket pomoći Ukrajini vrijedan čak 33 milijarde dolara, kojeg je zatražio predsjednik Joe Biden, rekla je predsjednica predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi.

Bidenov zahtjev odnosi se na više od 20 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini te oko 8.5 milijardi dolara ekonomske pomoći.

Radi se o uvjerljivo najvećem paketu američke pomoći za Ukrajinu. Prošlog mjeseca Kongres je odobrio paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 13.6 milijardi dolara.

16:59

Norveška je u petak zatvorila jedini granični prijelaz na granici s Rusijom, izvijestila je norveška televizijska kuća NRK, pozivajući se na šeficu Ministarstva vanjskih poslova zemlje Anniken Huitfeldt.

Riječ je o predvidivoj norveškoj politici u svjetlu opće reakcije EU na događaje u Ukrajini, kaže ministrica.

16:10

Elon Musk je donirao Tesline solarne panele medicinskim ustanovama u blizini Kijeva kako bi osigurao njihovo nesmetano napajanje električnom energijom.

Ukrajinska vlada je potvrdila da je danas primila panele koje će se koristiti u zdravstvenim centrima u Irpinu i Borodjanki.

Ustanovama je stigla i medicinska pomoć iz Španjolske i Belgije.

15:05

Skoro 80 preživjelih Holokausta evakuirano je iz Ukrajine u složenoj operaciji spašavanja najstarijih i najosjetljivijih ljudi iz rata, piše New York Times.

Dvije jevrejske grupe organizirale su spasilačku misiju za evakuaciju ukrajinskih preživjelih holokausta, kojih ima oko 10.000 u Njemačku.

14:09

Norveška će zatvoriti svoje granice i luke za ruske kamione i brodove, pridruživši se sankcijama koje je uvela EU zbog rata u Ukrajini, saopćilo je norveško ministarstvo vanjskih poslova.

Ruski ribarski brodovi, koji svoj ulov često iskrcavaju u lukama na sjeveru Norveške, bit će izuzeti od sankcija, prenosi Reuters.

13:44

U Moskvi, glavnom gradu Rusije, u toku su pripreme za obilježavanje 77. godišnjice pobjede nad fašizmom, javlja Anadolu Agency (AA).

Održana je noćna proba vojne parade povodom Dana pobjede koji će se održati 9. maja u Moskvi.

Proba je održana na Crvenom trgu u Moskvi.

13:06

Dva britanska dobrovoljca koji pružaju humanitarnu pomoć u Ukrajini zarobili su ruske snage, saopćila je humanitarna organizacija.

Muškarci su u ponedjeljak privedeni na kontrolnom punktu u blizini grada Zaporožja na jugu Ukrajine, navodi neprofitna mreža Presidium Network sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Rečeno je da su pokušavali da spase ukrajinsku porodicu iz sela južno od grada u trenutku njihovog zarobljavanja.

Vjeruje se da su radili samostalno, ali da su bili u kontaktu s Mrežom Predsjedništva.

11:43

Najmanje jedna osoba je poginula, deset je povrijeđeno u ruskom napadu na Kijev, glavni grad Ukrajine.

Jedan od Projektila, čija meta je bilafabriku za proizvodnju avionskih raketa "Artem", pogodio je stambeni objekat u četvrti Ševčenkivski, koji se nalazi preko putafabrike.

11:30

Vjačeslav Volodin, predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta za kojeg se često vidi da iznosi stavove Kremlja, danas je optužio Sjedinjene Američke Države da žele profitirati od rata dok zadužuju buduće generacije Ukrajinaca.

10:41

Ukrajina se nada da će u petak evakuisati civile koji su sakriveni u ogromnoj čeličani s posljednjim borcima koji brane južni grad Mariupolj.

"Danas je planirana operacija za izvlačenje civila iz elektrane", saopštio je ured predsjednika Volodimira Zelenskog bez navođenja detalja.

10:14

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su njegove snage uništile proizvodne pogone fabrike svemirskih raketa u ukrajinskoj prijestolnici Kijevu visoko preciznim projektilima dugog dometa, prenosi Reuters.

Nije bilo nezavisne provjere ovih tvrdnja.

09:21

Maksym Kozytskyy, guverner Lavova, dao je svoj svakodnevni operativni brifing putem Telegrama.

Izvijestio je da je to područje sinoć provelo dva i po sata uz upozorenja o zračnom napadu, ali nije bilo udara.

On je rekao da region sada pruža sklonište za 335.000 interno raseljenih građana, a takođe je naveo da je 26.000 Ukrajinaca prešlo zapadnu granicu kako bi se vratili u zemlju.

Potpisao se optimističnom porukom: "Ugodan dan svima! Sve će biti uredu".

08:32

"Ukrajina se odrekla nuklearnog oružja zarad svjetskog mira. Tada smo kucali na vrata NATO-a, ali se nikada nisu otvorila.

Sigurnosni vakuum doveo je do ruske agresije. Svijet duguje Ukrajini sigurnost i tražimo od država da odluče koje su sigurnosne garancije spremne pružiti", poručio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

08:29

Kontrolni punkt u ruskom selu Krupec u regionu Kursk bio je granatiran, rekao je guverner Kurska Roman Starovojt.

Novinska agencija RIA prenosi da je rekao da nije bilo žrtava.

07:42

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su najnoviji raketni napadi u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu dokazali da Ukrajina ne može spustiti gard i da se i dalje mora boriti.

U svom noćnom obraćanju ukrajinski čelnik je rekao da su projektili doletjeli u grad odmah nakon razgovora s glavnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom.

"Ruski raketni napadi na Ukrajinu - Kijev, Fastiv, Odesu i druge gradove - još jednom dokazuju da ne možemo spustiti gard. Ne možemo misliti da je rat gotov. Još se moramo boriti, još moramo otjerati okupatore", rekao je Zelenski.

07:41

Ruski dobici u Donbasu došli su sa značajnom cijenom za ruske snage, objavilo je britansko ministarstvo obrane u svom najnovijem obavještajnom izvješću.

U izvješću se također navodi kako bitka za Donbas ostaje glavni strateški fokus Rusije, kako bi se postigao zacrtani cilj osiguranja kontrole nad oblastima Donjeckom i Luhanskom.

07:41

Zastupnički dom SAD-a dao je konačni prolaz zakonu kojim se pojednostavio vojni program zajma kako bi se Ukrajini brže pružila pomoć, kakav je SAD poznavao iz vremena Drugog svjetskog rata.

Mjera, koja je usvojena u četvrtak navečer s 417 glasova za i 10 protiv, sada ide u Bijelu kuću kako bi predsjednik Joe Biden potpisao zakon.

Danas je 65. dan invazije Rusije na Ukrajinu.

Iz minute u minutu pratimo razvoj događaja.

- Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su najnoviji raketni napadi u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu dokazali da Ukrajina ne može spustiti gard i da se i dalje mora boriti.

- Rusija sprječava evakuaciju ranjenih ukrajinskih boraca iz goleme čeličane u gradu Mariupolju kako bi ih zarobila.

- Zastupnički dom SAD-a dao je konačni prolaz zakonu kojim se pojednostavio vojni program zajma kako bi se Ukrajini brže pružila pomoć, kakav je SAD poznavao iz vremena Drugog svjetskog rata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije