40. dan invazije: Ukrajinci - "u Borodjanki je gore nego u Buči"

3
Radiosarajevo.ba
40. dan invazije: Ukrajinci - "u Borodjanki je gore nego u Buči"
FOTO: Radiosarajevo.ba / Iz minuta u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

U toku je 40. dan ruske invazije na Ukrajinu.

Razvoj događaja u Ukrajini pratite uživo na portalu Radiosarajevo.ba.

Andrij Sibiha, zamjenik voditelja Ureda predsjednika Ukrajine, izjavio je da bi se novi, peti paket sankcija trebao uvesti Rusiji zbog užasa počinjenih u gradu Buči.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Rusija za sada nije komentirala optužbe, no iz Moskve su ranije negirali da su im civili mete. Negirali su i da čine ratne zločine.

Jedanaest gradonačelnika i šefova lokalnih uprava Ukrajine, koje su oteli ruski vojnici, i dalje se nalaze u zarobljeništvu, objavila je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

“Do danas je u zarobljeno jedanaest čelnika lokalnih zajednica iz Kijeva, Hersona, Harkiva, Zaporožja, Mikolajeva i Donecka”, rekla je Vereščuk u video poruci objavljenoj na Telegramu.

22:33

Ruski ambasador pri UN-u inzistirao je da nijedan civil nije ozlijeđen tokom jednomjesečne ruske okupacije ukrajinskog grada Buča - i optužio je Ukrajinu za izmišljanje dokaza.

Podsjetimo, nakon povlačenja ruskih vojnika pronađena su tijela desetaka civila, kao i masovna grobnica.

No, govoreći na press konferenciji u New Yorku, Vasily Nebenzia je rekao da je to bila "inscenirana provokacija" zapadnih zemalja.

Također je optužio Veliku Britaniju za "zlostavljanje bez presedana" u svojoj ulozi ovog mjeseca kao predsjednika Vijeća sigurnosti UN-a jer je odbila dopustiti Rusiji da iznese svoje viđenje "incidenta u Buči".

Strani mediji su posljednjih dana provjerili navode u Buči i otkrio da su tijela na ulicama tamo bila nekoliko dana - dok je grad bio pod ruskom kontrolom.

22:03

U Ukrajini su upravo prošla 23 sata. Ovo su glavne vijesti:

Ukrajina je optužila ruske snage da su počinile ratne zločine i masakr u Buči nakon što su u nedjelju pronađena tijela nenaoružanih ukrajinskih civila i masovne grobnice. Tijela civila – mnogi sa vezanim rukama, ranama iz blizine i tragovima mučenja – pronađena su na ulicama nakon što su ukrajinske trupe oslobodile grad samo 30 km sjeverozapadno od glavnog grada Kijeva.

 Volodimir Zelenski posjetio je Buču, u oklopu i okružen vojnim osobljem. Govoreći na nacionalnoj televiziji, ukrajinski predsjednik je rekao da je Ukrajini postalo teže pregovarati s Rusijom otkako je Kijev postao svjestan razmjera navodnih zločina koje su počinile ruske trupe.

 Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova rekla je da će grad Borodjanka biti najteže pogođen ruskom invazijom na Kijevsku regiju. Govoreći na nacionalnoj televiziji, Venediktova je rekla da će broj žrtava u Borodyanki, oko 23 km zapadno od Buche, biti veći nego bilo gdje drugdje, ali nije navela više detalja.

 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da su dokazi o ubojstvima civila iz grada Buča samo "vrh ledenog brijega". Govoreći na zajedničkoj press konferenciji s britanskom ministricom vanjskih poslova Liz Truss, rekao je da "užasi Buche, Mariupolja i drugih mjesta" zahtijevaju "ozbiljne sankcije G7 i EU".

 Joe Biden pozvao je da se Vladimiru Putinu sudi za ratne zločine i rekao da će tražiti dodatne sankcije nakon prijavljenih zločina u Ukrajini. "Možda se sjećate da su me kritizirali jer sam Putina nazvao ratnim zločincem", rekao je Biden novinarima na vojnom mjestu Fort McNair u Washingtonu. "Pa, evo – vidjeli smo da se to dogodilo u Buči – on je ratni zločinac." Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, Josep Borrell, rekao je da blok hitno radi na novom krugu sankcija Moskvi.

21:31

Tim CNN-a na raskrsnici južno od Mikolaiva, u blizini grada Aleksandrovke, u ponedjeljak je bio samo nekoliko metara udaljen od udara granate, a njihovo vozilo je uništeno.

Tim je uspio otići s lokacije nekoliko trenutaka kasnije, iskusivši, nažalost, ono što Ukrajinci svakodnevno žive tokom ovog rata, naveli su.

Međunarodni dopisnik CNN-a Ben Wedeman, producent Kareem Khadder, fotoreporter John Torigoe, prevoditeljica Valeriia Dubrovska i njihov tim zaustavili su se na raskrsnici kako bi razgovarali s nekoliko ukrajinskih vojnika.

Dok je Wedeman snimao standup vojnika, svjedočili su "vrlo velikom, dolaznom udaru koji je bio neugodno blizu i sklonili se." 

Pali su na zemlju, a onda je došla nova granata.

"Zagrlili smo tlo i onda potrčali prema autima. Uskočili smo u Mitsubishi Pajero, ali je bio uništen. Auto nije htio upaliti. Najmanje dvije gume su bile prazne. Sva stakla su popucala. Spremnik probušen", javio je Wedeman.

Ekipa je otrčala do svog drugog vozila, koje je također bilo oštećeno od gelera, ušla i odvezla se. Srećom, niko iz CNN tima nije ozlijeđen.

Rusko granatiranje Mikolaiva u južnoj Ukrajini u blizini Crnog mora nastavilo se u ponedjeljak kao i sedmicama ranije.

21:07

Rusija je podržala novog, samoproglašenog gradonačelnika Mariupolja, koji surađuje s ruskim snagama, javlja Reuters.

Najava je stigla iz gradskog vijeća Mariupolja u online objavi.

Mariupolj je okružen ruskim snagama koje su zauzele dijelove grada, ali nemaju potpunu kontrolu, priopćilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

20:49

Francuska je donijela odluku o protjerivanju 35 ruskih diplomata koji su vršili dužnost u toj zemlji

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Francuske navedeno je kako je donesena odluka o protjerivanju 35 ruskih diplomata u zemlji čiji su postupci suprotni sigurnosnim interesima Francuske.

Navedeno je kako je odluka dio odluka Evropske unije (EU) i da je prioritet obezbijediti sigurnost Francuza i Evropljana.

20:18

Ukrajina je danas saopćila da se Rusija sprema pokrenuti napad na istoku Ukrajine kako bi zauzela grad Harkiv i opkolila istočnu liniju ukrajinskog fronta.

Na današnjem brifingu, glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane Oleksandr Motuzjanik također je rekao da Rusija trenutno napada gradove Rubižne i Popasnu u istočnoj Luganskoj regiji, dok priprema napad na grad Sjeverodonjeck i radi na zauzimanju Mariupolja.

Reuters nije mogao provjeriti njegove tvrdnje i on nije pružio nikakve dokaze tokom svog brifinga.

Motuzjanik je također istaknuo da su ruske trupe postavile medicinske ustanove kako bi se pripremile za potencijalno povećanje vojnih žrtava.

19:58

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da su dokazi o ubojstvima civila iz grada Buča samo "vrh ledenog brijega" zločina koje su počinili Rusi u Ukrajini.

Govoreći na zajedničkoj press konferenciji s britanskom ministricom vanjskih poslova Liz Truss, rekao je da "užasi Buche, Mariupolja i drugih mjesta" zahtijevaju "ozbiljne sankcije G7 i EU".

19:30

Vlada Njemačke proglasila je nepoželjnim osobama veliki broj ruskih diplomata, kao odgovor Rusiji nakon ubistava civila u ukrajinskoj Buči.

Ministrica vanjskih spolova Njemačke Annalena Baerbock, u objavi na Twitteru je navela kako slike koje dolaze iz Buče svjedoče jednoj volji za uništenjem koje prevazilazi sve granice.

"Iz tog razloga smo veliki broj zaposlenika ruske ambasade proglasili nepoželjnim osobama. S našim partnerima ćemo povećati sankcije Rusiji. Proširit ćemo podršku Oružanim snagama Ukrajine, kao što ćemo ojačati i istočno krilo NATO-a", poručila je Baerbock.

Njemački mediji su objavili da je broj ruskih diplomata proglašenih nepoželjnim osobama dosegao 40, te da im je dat rok od pet dana da napuste zemlju.

19:10

Regija Žitomir sada je oslobođena od ruskih trupa, rekao je njen guverner.

Regija, koja zapadni susjed Kijevu, bila je ključni koridor za isporuku pomoći i opreme glavnom gradu od početka rata.

Također je pretrpjela masovno granatiranje u kojem su ubijani civili, a mnogi ostali bez doma.

Guverner Vitalij Bunečko je na Telegramu napisao: "Neprijatelj je odbijen i danas u našoj regiji nema ruskih okupacijskih trupa."

"Otišli su iz sjevernih zajednica... ali rat nije gotov. Pobijedit ćemo! Slava Ukrajini!", zaključio je.

18:47

Grad Borodjanka bit će najteže pogođen ruskom invazijom na Kijevsku regiju, rekla je ukrajinska glavna tužiteljica.

Govoreći na ukrajinskoj televiziji, Irina Venediktova rekla je da će broj žrtava u tom gradu biti veći nego bilo gdje drugdje, iako nije navela više detalja.

Borodjanka se nalazi oko 23 km (14 milja) zapadno od Buče, gdje se na slikama nakon ruskog povlačenja vide brojna tijela koja leže na ulicama, od kojih neka imaju ruke vezane na leđima.

Venediktova je također rekla da se po njenom mišljenju mnoge akcije ruske vojske u Kijevu mogu klasificirati kao zločini protiv čovječnosti.

U nedjelju su ukrajinske vlasti objavile da istražuju navodne zločine ruskih jedinica u područjima oko Kijeva koje su držali okupiranima posljednjih sedmica.

18:43

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane objavilo je fotografije Volodimira Zelenskog u Buči i prenijelo njegovu poruku u kojoj poziva da se "život što prije vrati u Buču i Irpin".

18:34

Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog komentirao je današnju izjavu Angele Merkel.

"Reakcija Angele Merkel na ponudu da dođe i vidi zvjerstva Rusa u Buči ukazuje na to da zapadne elite još uvijek ostaju u opasnim iluzijama.

Moguće rješenje je slanje fotodokumentacije o "bučanskom masakru" i relevantnih zaključaka forenzičara na adrese europskih političara", napisao je.

18:15

Ruski vojnici su mučili i pogubili pet muškaraca, rekao je CNN-u na terenu savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko. CNN ne može neovisno provjeriti ove tvrdnje.

Tijela su pronađena na području koje je do prije nekoliko dana držala ruska vojska. Nekoliko rovova i položaja za oklopna vozila još uvijek je bilo vidljivo oko te lokacije, kao i ostaci ruskih obroka. Nekoliko slova "V" - neformalnih simbola za rusku vojnu kampanju - također je naslikano na ulazu u teritorij - ekipa CNN-a posjetila je lokaciju.

Mrtvima su ruke bile vezane na leđima, a većina ih je imala više prostrijelnih rana, ne samo na glavi, već i na donjim udovima. Na podu je pored tijela bilo nekoliko čahura.

Volonteri su uklonili tijela i smjestili ih u vreće, koje su kasnije odvezene.

Volonter je za CNN rekao da su izvlačili tijela u velikom broju, rekavši: "To je u stotinama, a ne u desecima." Dobrovoljac i njegova jedinica pokazali su CNN-u vreće tijela najmanje 30 ljudi koji su pronađeni u nedjelju, plus dodatnih devet u ponedjeljak, uključujući petero pronađenih u podrumu.

18:00

Trenutno je 19 sati u Ukrajini. Ovo su dosad najvažniji događaji dana:

Ukrajina je optužila ruske snage da su počinile ratne zločine i masakr u Buči nakon što su u nedjelju pronađena tijela nenaoružanih ukrajinskih civila i masovne grobnice. Tijela civila - mnogi sa vezanim rukama, ranama iz blizine i tragovima mučenja - pronađena su na ulicama nakon što su ukrajinske trupe oslobodile grad samo 30 km sjeverozapadno od glavnog grada Kijeva.

 Volodimir Zelenski je danas posjetio Buču, u oklopu i okružen vojnim osobljem. Govoreći na nacionalnoj televiziji, ukrajinski čelnik rekao je da je Ukrajini postalo teže pregovarati s Rusijom otkako je Ukrajina postala svjesna razmjera navodnih zločina koje su počinile ruske trupe.

 Gnjev Zapada se pojačao zbog tvrdnji o ubistvima civila u Ukrajini, a čelnici EU-a osudili su "masakre", "zvjerstva" i "mogući genocid". Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, Josep Borrell, rekao je da blok hitno radi na novom krugu sankcija Moskvi.

 Joe Biden pozvao je da se Vladimiru Putinu sudi za ratne zločine i rekao da će tražiti dodatne sankcije nakon prijavljenih zločina u Ukrajini. Obraćajući se danas novinarima, američki predsjednik je istaknuo važnost prikupljanja dokaza o ratnim zločinima te je upitan je li počinjen genocid. On je odgovorio: "Ne, mislim da je to ratni zločin."

 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je EU spremna poslati zajedničke istražne timove u Ukrajinu kako bi dokumentirali navodne ruske ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Rekla je da je razgovarala s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o "užasnim ubistvima" koja su otkrivena tijekom vikenda.

 Kremlj je rekao da kategorički odbacuje bilo kakve optužbe vezane za ubistva civila u Buči i kaže da se ukrajinske optužbe o tom pitanju trebaju tretirati sa sumnjom. Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su snimke mrtvih civila u ukrajinskom gradu Buča "naručile" Sjedinjene Države kao dio zavjere da se okrivi Rusija.

 Ruski državni mediji odbacili su užasavajuće slike i svjedočanstva koja su se pojavila iz Buče kao zapadnjački orkestrirane "lažnje" i "planirane provokacije", tvrdeći da su "ukrajinski nacisti" odgovorni za smrt civila.

 Ruske trupe šalju građane Ukrajine u "filtracijske logore" prije nego što ih nasilno presele u Rusiju, prema izjavama dviju žena koje su rekle da su prošlog mjeseca prevezene na ruski teritorij iz opkoljenog grada Mariupolja.

 Autobusi namijenjeni spašavanju civila iz Mariupolja nisu uspjeli doći do opkoljenog grada na jugu Ukrajine, rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk. Optužila je ruske trupe da blokiraju napore Međunarodnog crvenog križa (ICRC) za evakuaciju i rekla da je 100 turskih državljana još uvijek zarobljeno u Mariupolju.

 SAD će zatražiti od Opšte skupštine Ujedinjenih naroda da suspendira Rusiju iz Vijeća za ljudska prava, rekla je američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield. Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss također je pozvala da se Rusija izbaci iz Vijeća UN-a za ljudska prava.

17:47

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da i dalje smatra da je ispravna bila odluka iz 2008. godine o neprijemu Ukrajine u NATO.

Iz njenog ureda su za list Bild saopćili da i dalje podržava odluke koje su usvojene na Samitu lidera NATO-a koji je 2008. održan u Bukureštu.

U saopćenju se navodi da Merkel podržava sve napore koji se provode u pravcu što bržeg zaustavljanja rata kojeg je Rusija pokrenula u Ukrajini.

"Naspram zvjerstava koja su postala vidljiva u Buči i drugdje u Ukrajini, bivša kancelarka u potpunosti podržava sve napore njemačke vlade i međunarodne zajednice da stane na stranu Ukrajine i okonča barbarstvo i rat Rusije protiv Ukrajine", poručili su iz njenog ureda.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u jučerašnjoj video poruci je pozvao Merkel i bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da posjete Buču, koja je oslobođena od ruskih snaga i da se tamo i lično uvjere do čega je dovela 14-godišnja politika ustupaka Rusiji.

Zelenski je naveo da je na Samitu NATO-a 2008. Ukrajini obećano članstvo, ali da je potom učinjen korak unazad da se izbjegnu problemi sa Rusijom, a da su Merkel i Sarkozy spriječili zahtjeve drugih NATO partnera za brži postupak proširenja Saveza.

17:39

16:45

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je EU spremna poslati zajedničke istražne timove u Ukrajinu kako bi dokumentirali navodne ruske ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

U izjavi, von der Leyen je rekla da je razgovarala s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o "užasnim ubistvima” koja su otkrivena tokom vikenda.

Ona je rekla:

"Prenijela sam mu saučešće i uvjerila ga u punu podršku Evropske komisije u ovim strašnim vremenima. Potresne slike ne mogu i neće ostati bez odgovora. Počinioci ovih gnusnih zločina ne smiju ostati nekažnjeni".

 

16:18

Vlasti Ruske Federacije odbacuju sve optužbe koje joj vlasti Ukrajine upućuju u vezi sa zločinima nad civilima u ukrajinskom gradu Buča, javlja AA.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je neophodno istražiti navode o ubijanju civila u Buči.
 
“Ne treba vjerovati slikama koje vidimo. Stručnjaci našeg Ministarstva odbrane su otkrili indicije da su snimci lažni“, kazao je Peskov.
 
Više informacija na linku:

15:30

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je posjetio Buču, mjesto iz kojeg već nekoliko dana stižu snimke i fotografije tijela ubijenih civila na ulicama.

Kratko se obratio novinarima koji su ga pratili kazavši kako je "jako teško" pregovarati s Rusijom nakon pokolja koji su ruske snage počinile u Buči.

Rekao je da masakr u Buči pokazuje "prirodu ruske vojske", dodavši kako "tretiraju ljude gore od životinja". Upozorio je da će situacija postati sve gora "što više Ruska Federacija bude odugovlačila pregovore s Ukrajinom".

15:00

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret o uzvratnim viznim mjerama u vezi s neprijateljskim djelovanjem stranih država, javljaju Ria Novosti.

U dekretu je riječ o uvođenju viznih ograničenja za građane zemalja koje Rusija smatra “neprijateljskim” kao odgovor na sankcije zbog Ukrajine.

Od danas je tako obustavljen pojednostavljeni proces izdavanja viza za neke zemlje EU, kao i Norvešku, Švicarsku, Dansku i Island.

13:50

Policija je u Španiji zaplijenila megajahtu koja je navodno u vlasništvu oligarha Viktora Vekselberga, bliskog s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Američki savezni agenti i španska civilna garda pretražili su brod koji je bio usidren u marini Real u luci Palma de Mallorca, glavnom gradu Balearskih otoka u Sredozemnom moru, javlja Sky News.

Jahta Tango duga je 78 metara i procjenjuje se na 120 miliona dolara, prema Superyachtfan.com.

Viktor Vekselberg je milijarder na čelu Renova grupe sa sjedištem u Moskvi, konglomerata koji obuhvaća metale, rudarstvo, tehnološku i drugu imovinu, prema američkom ministarstvu finansija.

13:20

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) saopćio je kako danas nisu uspjeli doći do opkoljenog grada Mariupolja kako bi evakuirali civile, navodeći kao razlog sigurnosne uvjete.

Glasnogovornik ICRC-a Jason Straziuso rekao je Reutersu:

“Zbog sigurnosnih uvjeta naša ekipa danas nije uspjela doći do Mariupolja”.

13:00

Gradonačelnica Motižina, koji se nalazi 50 kilometara od Kijeva, ubijena je u klasičnoj egzekuciji, zajedno za suprugom i sinom, rekao je stanovnik za Associated Press.

Kako piše Associated Press, Olha Sukenko i njena porodica su streljani i bačeni u jamu u šumu iza tri kuće u kojima su spavali ruski vojnici. Pronađeno je i četvrto tijelo koje još nije identificirano.

Bilo je prijavljeno da su gradonačelnicu i njezinu porodicu Rusi oteli 23. marta i odveli u nepoznatom smjeru.

UPOZORAVAMO DA JE SNIMAK UZNEMIRUJUĆI:

 

12:00

Slovačka ne može bez ruskog plina i spremna ga je plaćati i u rubljima, bude li morala, izjavio je ministar ekonomije Richard Sulik, dodavši ipak da će Bratislava sarađivati s EU-om na zajedničkom stavu.

“Bratislava ima šest sedmica da pronađe rješenje”, izjavio je ministar Richard Sulik, objasnivši da sljedeći račun moraju platiti 20. maja.

Naglasio je ipak da Slovačka ne može bez tog plina.

„(Isporuka) plina ne smije stati”, izjavio je Sulik u raspravi na državnoj televiziji RTVS.

“Ako je uvjet da se plaća u rubljima, plaćat ćemo ga u rubljima”, rekao je slovački ministar, dodavši i da će nastaviti raditi s EU-om na zajedničkom stavu.

Slovačka oko 85 posto potreba za plinom podmiruje uvozom iz Rusije.

12:00

Gradonačelnik Mikolajiva Oleksandr Sjenkevič izjavio je za CNN da je u jutrošnjem raketiranju grada jedna osoba poginula dok ih je još pet ranjeno.

Napad se dogodio oko 7 sati ujutro po lokalnom vremenu.

10:15

Središnji dio Mariupolja praktički je pod kontrolom snaga DPR-a, rekao je predstavnik Narodne milicije Eduard Bašurin za TV kanal Rusia 24.

Utvrdio je kako su ondje naišli na najveći otpor Ukrajinaca. “Ostala je industrijska zona i luka”, dodao je.

“Borbe su sada u toku na području Staromarinke, oko 40 posto naselja je pod kontrolom snaga DPR -a. Postoji blagi napredak između Donjecka i Gorlovke, zaobilazeći Avdijevku, ali postoji jak otpor i svaka kuća se pretvorila u tvrđavu”, kazao je također.

9:45

Lučki grad Odesa tokom noći je bio pod zračnim napadima.

“Nekoliko projektila je pogodilo jedan od okruga u Odesi, jedan objekt je pogođen”, rekao je Serji Bratčuk, glasnogovornik operativnog štaba regionalne vojne uprave Odese.

Ruske snage pogodile su skladište goriva u Odesi rano u nedjelju. Bratchuk je rekao da u tom incidentu nije bilo žrtava.

9:30

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upravo je pozvao na nove sankcije kao odgovor na ono što se dogodilo u ukrajinskoj Buči.

Reuters izvještava kako je rekao da danas postoje vrlo jasni tragovi koji upućuju na ratne zločine u Ukrajini, te da su potrebne nove sankcije kako bi djelovale kao snaga odvraćanja.

8:57

Ruske vojne snage “nastavljaju se konsolidirati i reorganizirati dok preusmjeravaju svoju ofenzivu na regiju Donbas na istoku Ukrajine”, saopćilo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva u današnjem obavještajnom izvještaju.

“Ruske trupe, uključujući plaćenike iz privatne vojne tvrtke Wagner povezane s ruskom državom, premještaju se u to područje”, dodalo je Ministarstvo odbrane.

 

8:00

Američka ambasada u Ukrajini oglasilo se na Twitteru o prizorima ubijenih civila u Buči.

“Slike koje dolaze iz Buče i drugih područja koja su napustile Putinove snage su užasavajuće. Vlada SAD predana je nastojanju da se za ovo preuzme odgovornost koristeći svaki raspoloživi alat. Ne možemo šutjeti, svijet mora znati što se dogodilo i svi moramo djelovati”, naveli su iz Ambasade SAD u Ukrajini.

 

7:25

Ukupno 410 tijela pronađeno je u gradovima u blizini Kijeva u sklopu istrage o mogućim ratnim zločinima od strane Rusije, rekao je glavni državni tužitelj.

Ukrajinske vlasti počele su vraćati područja oko glavnog grada nakon što su se ruske snage povukle posljednjih dana.

Gradonačelnik Buče rekao je da su ruske snage ubile 300 stanovnika dok su čečenski borci kontrolirali područje.

Ukrajinski tužitelji tek su u nedjelju prvi put uspjeli ući u gradove Buča, Irpin i Hostomel, jer počinju istraživati razmjere mogućih ratnih zločina.

7:10

Litavski redatelj dokumentarnih filmova Mantas Kvedaravičius ubijen je u Mariupolju, izvijestila je na Twitteru informativna agencija ukrajinskog ministarstva odbrane.

Litvanski predsjednik Gitanas Nausėda izrazio je saučešće u povodu njegove smrti.

Izgubili smo ne samo u Litvi, već i u svijetu, poznatog kreatora, koji je do posljednjeg trenutka, unatoč opasnosti, radio u Ukrajini koju je napao ruski agresor. Želim rodbini, prijateljima i svim ljubiteljima njegovog talenta da pronađu snagu”, rekao je Nausėda.

 

6:49

Ukrajinska vojska objavila je najnovije izvješće s terena tvrdeći da je Moskva pokrenula "prikrivenu mobilizaciju" 60.000 vojnika kako bi nadoknadila gubitke u Ukrajini.

Izvještaj se nije moglo neovisno potvrditi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u video obraćanju emitiranom na dodjeli nagrada Grammy u Las Vegasu pozvao gledatelje da podrže Ukrajince "na bilo koji način".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije