300 Bosanaca i Hercegovaca ispred Tribunala: Da se više nikada ne desi genocid (FOTO)

Radiosarajevo.ba
300 Bosanaca i Hercegovaca ispred Tribunala: Da se više nikada ne desi genocid (FOTO)

Samo da ostane živ do dva sata.

To je očekivanje gotovo svakog od oko 300 Bosanaca i Hercegovaca okupljenih pred Haškim tribunalom u iščekivanju presude Radovanu Karadžiću, optuženom za ratne zločine.

Da bude živ i da bude osuđen. O duljini kazne gotovo da niko ni ne razmišlja. O tome će, kaže Hatidža Mehmedović, iz Udruženja Majki Srebrenice, pričati nakon što sudija O-Gon Kwon izrekne presudu.

“Ono što mi hoćemo jeste da se ta presuda implementira. Da se više nikada ne desi genocid. Ja sam sama, sve sam izgubila i živim onako kako ni Karadžiću ne bih poželjela. Važno je da se zna šta se desilo, da se zna ko je počinio genocide, agresiju na BiH, da se zna šta je Beograd radio i da se konačno stavi tačka na to. Da nove generacije počnu živjeti onako kako treba”, kazala je Mehmedović, javlja BIRN – Justice Report.

Ona je jedna od brojnih članica udruženja žrtava rata u BiH koji su danas pred Tribnalom u Haagu. Za njih je osiguran poseban prostor, sve pod budnim okom policije, njih oko pedesetak. Mjere zaštite su rigorozne, najavljen je dolazak oko 500 osoba iz BiH.

Prve grupe pred Tribunalom stigle su već oko 10.30. Među njima je i Ćamil Dorić. Rodom je iz Rudog, ali već 40 godina živi u Njemačkoj. S porodicom je iz Stuttgarta krenuo jutros oko dva sata, vozio sedam sati kako bi u Haagu dočekao presudu Karadžiću.

Izgubio sam brata i rođake u Rudom. Boli taj gubitak. Nisam bio u ratu, ali sam došao ovdje kako bih sa svojom porodicom dao podršku svim udruženjima žrtava, da se nikom više nikada rat ne ponovi. Ali nisam siguran da neće, jer naša djeca rastu u mržnji, ne druže se jedni s drugima, ne znaju više ništa, podijeljena su i to nam ne može izdobriti”, kaže Dorić.

Oko stotinjak novinara čekalo je oko pola sata u redu za akreditacije. Dvadesetak reportažnih televizijskih kola iz cijele Evrope je pred Tribunalom, svakih desetak minuta javljaju se uživo ispred zgrade Tribunala.

Predstavnici udruženja logoraša, dobitnika “Zlatnog ljiljana”, ratni vojni invalidi, Srebreničanke i mnogi drugi danas su u Haagu. Presudu će pratiti sa tri lokacije. Oni akreditirani bit će u galeriji Tribunala. Zbog ogromnog interesiranja i nedostataka prostora za posjetitelje otvoren je i obližnji “World Forum”, a ostali će čekati vijesti ispred Tribunala. Među njima i pedesetak onih koji su iz Sarajeva stigli nenajavljeni, pa su uzrokvali problem organizatorima.

Nezvanično, riječ je o jednoj grupi koja je stigla u organizaciji Federalnog ministarstva za boračka pitanje. Druga grupa od pedesetak osoba, uglavnom iz zapadne BiH stigla je također posredstvom ovog federalnog ministarstva.

Tu smo da dočekamo osuđujuću presudu, ali nama je neshvatljivo da recimo jame Tomašica nema u optužnici. Ona sama je za doživotnu kaznu. Kako god, važno nam je da Karadžić bude presuđen, da mu se dokaže genocide a koliko će godina dobiti nije najvažnije u ovom trenutku”, kaže Ale Hošić, predstavnik Udruženja RVI FBiH.

Na čelu delegacije Srebreničana i predstavnika Memorijalnog centra u Potočarima je Sadik Ahmetović. Kaže da je siguran da će Karadžić biti osuđen, ali da je isto tako gotovo pa siguran da neće biti presuđen za genocide u sedam bh. općina.

Za Srebrenicu će biti osuđen, jer to niko ne može presuditi drugačije, za Sarajevo također ali nisam optimista kada su ostale općine u pitanju. Vro komplicriano i vrlo teško. Kako god važna je presuda jer je on personifikacija politike koja je uzrokovala rat u BiH”, kaže Ahmetović.

U Haagu je i grupa od 16 članova različitih udruženja iz Republike Srpske, koji su došli kako bi podržali prvog predsjednika ovog entiteta. Svi očekuju njihov dolazak, ali niko ne zna gdje će biti smješteni i kada uopće dolaze.

Za njih je predviđen poseban dio galerije unutar Tribunala odakle će pratiti presudu, a policija ne želi otkriti lokaciju na kojoj će doći i ući u zgradu, svjesna itekako da bi eventualni susret ove dvije grupe mogao dovesti do tenzija i mogućeg sukoba, javlja BIRN - Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije