13 godina nakon napada na WTC 106 osoba optuženo za prevaru

Radiosarajevo.ba
13 godina nakon napada na WTC 106 osoba optuženo za prevaru

Za veliku prevaru koja se odnosi na invalidske penzije i koja je koštala stotine miliona dolara, u utorak je optuženo 106 osoba, među kojim 80 bivših njujorških policajaca i vatrogasaca, izjavio je tužitelj distrikta Manhattan. 

Nakon napada, veliki broj optuženih je prijavio nesposobnost za rad, navodeći psihičke poremećaje, depresiju i posttraumatski stres kako bi dobili invalidsku penziju na koju nisu imali pravo. U zahtjevu za penziju, optuženi su navodili da rijetko izlaze iz kuće, da ne putuju i skoro nemaju društvenu interakciju, navodi se u optužnici.

Ustvari, mnogi su bili sasvim dobrog zdravlja. Jedan od njih je vozio svoj helikopter, drugi je igrao blackjack u Las Vegasu, treći je skijao, a četvrti poučavao borilačke vještine.

Neki od bolesničkih dosjea prethodili su napadima 2001. Prve prevare datiraju od 1988, javlja Fena.

U koracima koje su preduzeli savjetovale su ih četiri osobe, 83-godišnji advokat Raymond Lavallee, 89-godišnji Thomas Hale, 64-godišnji bivši policajac u New Yorku Joseph Esposito i 61-godišnji John Minerva, konsultant za pitanja invaliditeta koji su im objasnili šta treba da kažu ljekarima koji ih pregledaju. Ove četiri osobe brižljivo su izabrale ljekare.

Prosječna invalidska penzija u SAD-u varira od 30.000 do 50.000 dolara godišnje i dodaje se na penziju optuženih.

Neki od optuženih su imali ograničene poremećaje zbog kojih su mogli pretendirati na pomoć, ali ne i na invalidske penzije, navodi se u optužnici.

Neki prevaranti su dobili 500.000 dolara. Prosječno, svaki od njih je dobio 210.000 dolara.

Lavallee, Hale, Esposito i Minerva su zaradili od 20.000 do 50.000 dolara po jednom predmetu.

"Mnogi od učesnika ove prevare koji su tvrdili da pate od mentalnih bolesti nakon 11. septembra obeščastili su ekipe spasilaca koji su služili svom gradu po cijenu vlastitog zdravlja i sigurnosti", kazao je u utorak tužitelj distrikta Manhattan Cyrus Vance, naglasivši da je ova prevara smanjila sredstva za borbu protiv istinskih stanja posttraumatskog stresa.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije