117. dan invazije: Biden tokom posjete Europi vjerovatno ne dolazi u Ukrajinu

3
Radiosarajevo.ba
117. dan invazije: Biden tokom posjete Europi vjerovatno ne dolazi u Ukrajinu
Foto: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

Danas je 117. dan invazije Ruske Federacije na Ukrajinu. Pratimo najnovija dešavanja iz minute u minutu.

21:21

Američki predsjednik Joe Biden ranije je najavio dolazak u Njemačku i Španiju na summite NATO-a i skupine G7.

Sad je novinarima rekao da vjerojatno neće posjetiti Ukrajinu za vrijeme svog boravka u Europi.

21:20

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Maliar kaže da je Rusija okupila gotovo sve svoje trupe za napad na naselja u blizini Severodonjecka.

Na području Severodonjecka vode se odlučujuće borbe s ruskim trupama koje želi doći do granica regije Luhansk do kraja sedmice, rekla je Maliar.

21:18

Guverner Harkiva tvrdi da je grad teško pogođen ruskim projektilima u protekla 24 sata.

Navodi da je ranjeno devetero civila, uključujući troje djece.

18:38

Holivudski glumac Ben Stiller u nedjelju je posjetio ratom razorenu Ukrajinu, a upoznao je i pojedine porodice koje su bile prinuđene izbjeći iz ove zemlje.

Stiller (56) je prvenstveno posjetio ukrajinske izbjeglice u Poljskoj kao veleposlanik dobre volje Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), nakon čega je zapažen i u Lavovu među manjom grupom ljudi.

Grad na zapadu Ukrajine bio je na udaru ruskih snaga tijekom višemjesečne invazije, ali je ostao relativno netaknut u usporedbi s žestokim napadima na istoku zemlje.

18:05

Skladište hrane u gradu Odesi uništeno je danas ruskim raketnim napadom, saopćila je ukrajinska vojska.

Tvrde da su ruske trupe ispalile 14 projektila tokom tri sata "u impotentnom bijesu zbog uspjeha naših trupa", prenosi Reuters.

Nije ubijen nijedan civil.

18:04

Ukrajinski vojnici koji se skrivaju u tvornici Azot u Severodonjecku počinju pregovarati i mahati bijelim zastavama na nekim područjima kompleksa, rekao je Andrij Maročko, potpukovnik separatističke Luganske Narodne Republike.

Separatisti tvrde da se u Azotu nalazi do hiljadu ljudi.

"Militantima doslovno gori pod nogama, naravno, to ih tjera da mašu bijelim zastavama, da vode nekakve pregovore", rekao je. Separatisti tvrde da se u Azotu u Severodonjecku nalazi do hiljadu ljudi.

Separatisti komuniciraju na otvorenim frekvencijama s nekoliko ukrajinskih zapovjednika koji izvještavaju o "žalosnom stanju trupa koje je vodstvo napustilo", kaže Maročko.

Dodao je i da su nedavno Oružane snage Ukrajine pokušale uspostaviti opskrbu preko rijeke Severski Donec uz pomoć splavi i malih čamaca, ali da je to "kap u moru". Zaključio je da splet ovih okolnosti tjera ukrajinske vojnike na pregovore.

Separatisti tvrde da se u Azotu nalaze i plaćenici iz SAD-a, Velike Britanije i Poljske.

Ogromni kompleks kemijske tvornice Azot posljednje je utočište ukrajinske vojske u Severodonjecku. Ukrajinske snage su se sklonile u razgranati splet podzemnih tunela i skloništa, odakle pružaju otpor ruskim snagama i separatistima.

16:57

Nakon što su litvanske vlasti saopćile da od subote na snagu stupa zabrana prijevoza robe obuhvaćene europskim sankcijama u rusku enklavu Kalinjingrad preko njihove teritorije, u ponedjeljak se oglasio i Kremlj.

Rusija je zatražila da Litva "odmah" ukine "neprijateljsku" zabranu prijevoza robe koja ide za Kalinjingrad. Ako do toga ne dođe, Rusija će reagirati tako da zaštiti svoje interese, poručeno je u Moskvi najvišem litvanskom diplomatu, piše Guardian, a prenosi Jutarnji. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov situaciju je opisao "kao više nego ozbiljnu":

"Ovo je odluka bez presedana kojom se zapravo sve krši", rekao je Peskov.

U svakom slučaju riječ je o značajnom udaru na rusku enklavu, budući da željeznicom preko Litve Rusija tamo doprema niz dobara - među njima i ugljen, metale, građevinske materijale i naprednu tehnologiju koji su svi na listi EU sankcija Rusiji.

Guverner kalinjingradske oblasti Anton Alikhanov rekao je da će zabrana obuhvatiti oko 50 posto roba koje Kalinjingrad uvozi.

"Smatramo da je to najozbiljnije kršenje... prava slobodnog tranzita u Kalinjingradsku regiju te iz nje", rekao je Alikhanov.

S druge strane, Litvanija tvrdi da samo primjenjuje važeće sankcije koje je EU nametnula Rusiji. Tako je ministar vanjskih poslova Litvanije Gabrielius Landsbergis poručio:

"Litva ne radi ništa, ovdje je naprosto riječ o europskim sankcijama koje su na snagu stupile 17. juna".

Smješten između EU i NATO članica Poljske i Litve, Kalinjingrad prima zalihe iz Rusije željeznicom i plinovodom kroz Litvu.

Tu enklavu Crvena armija otela je u aprilu 1945. godine nacističkoj Njemačkoj i prepustila Sovjetskom savezu nakon Drugog svjetskog rata.

Kalinjingrad je sjedište ruske baltičke flota i ima razmještene projektile Iskander koji mogu nositi nuklearne bojeve glave. Nalazi se na obali Baltika, između Litvanije i Poljske, obje članice NATO saveza, te nema kopnenu granicu s Rusijom.

U februaru je Litvanija zatvorila svoj zračni prostor za letove iz Rusije u Kalinjingrad, prisilivši komercijalne prijevoznike da voze dužom rutom preko Baltičkog mora.

15:00

Moskva bi trebala čekati "dok se SAD ne dopuže i traži pregovore o smanjenju nuklearnog naoružanja", rekao je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

Ustvrdio je da dok "Amerika ne dopuže nazad i traži pregovore" nema smisla da Moskva vodi bilo kakve pregovore o smanjenju nuklearnog naoružanja sa SAD.

14:02

Njemačka je vrlo sigurna u to da će NATO postići sporazum sa Švedskom i Finskom o njihovim kandidaturama za članstvo u savezu, rekao je izvor iz njemačke vlade.

Izvor kaže da ne bi bila katastrofa da dogovor ne bude postignut do kraja NATO summita u Madridu sljedeće sedmice.

"S naše tačke gledišta presudno je da nema nepremostivih problema", dodaje.

13:08

Rusija je rekla da će odgovoriti kako bi zaštitila svoje interese ako Litva odmah ne ukine zabranu tranzita neke robe u rusku enklavu Kalinjingrad.

Litvanske vlasti zabranile su kretanje robe koje je sankcionirala Europska unija preko svog teritorija - što uključuje jedinu željezničku rutu između kopnene Rusije i enklave koja je stisnuta između Poljske i Litve.

Zabranjena roba uključuje ugljen, metale, građevinske materijale i naprednu tehnologiju.

12:01

11:40

Njemačka kaže da podržava Poljsku i Rumuniju u prilagođavanju svojih željeznica kako bi omogućile izvoz miliona tona žitarica zaglavljenih u Ukrajini zbog ruske morske blokade, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

"Željezničke pruge treba modernizirati, potrebni su nam pravi teretni vagoni - njemačka vlada radi na tome s mnogim drugim akterima", rekla je novinarima prije sastanka s kolegama iz drugih članica EU u Luksemburgu.

“Jasno je da, na kraju, sigurno nećemo moći izvući sve žito, ali ako čak i samo uspijemo osloboditi dio toga, na raznim rutama, to će nam pomoći da se suočimo s ovim globalnim izazovom", rekla je, prenosi Reuters.

11:00

10:05

Samoproglašena Narodna Republika Donjeck (DPR) ustvrdila je jutros da su u posljednja 24 sata granatiranjem ukrajinskih snaga oštećene 32 kuće i 8 "objekata civilne infrastrukture" na 13 od 238 naselja za koje DPR tvrdi da ih kontrolira.

Ove informacije nisu nezavisno potvrđene.

09:30

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je svoj najnoviji obavještajni izvještaj.

U njemu se navodi kako su ruske kopnene i taktičke zračne operacije ostale usredotočene na središnji sektor Donbasa tokom vikenda.

Također obavještajci daju svoju procjenu učinka Rusije na nebu iznad Ukrajine od početka invazije 24. februara.

Navode kako, u dosadašnjem dijelu rata, rusko zrakoplovstvo nije uspjelo. Njegov neuspjeh u dosljednoj isporuci zračnih snaga vjerojatno je jedan od najvažnijih čimbenika iza vrlo ograničenog uspjeha Rusije, kažu.

08:45

Australija je poslala prva četiri od 14 oklopnih transportera u Ukrajinu u sklopu paketa pomoći vrijednog 285 miliona dolara.

M113AS4 su ukrcani u ukrajinski avion prošle sedmice nakon što je bivši ministar odbrane Peter Dutton obećao u maju obećao transportere i 20 Bushmaster oklopnih vozila.

Ukrajinski ambasador u Australiji Vasil Mirošničenko pozvao je na daljnju vojnu pomoć, posebice kad je riječ o raketama dugog dometa koje mogu pogoditi ciljeve na udaljenosti od 150 km, kao i streljivo kako se zalihe smanjuju.

08:00

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da očekuje da će Rusija intenzivirati napade na njegovu zemlju dok Kijev ove sedmice čeka odluku Evropske unije o dodjeli Ukrajini statusa zemlje kandidata.

"Očigledno je da ove sedmice od Rusije treba očekivati intenziviranje neprijateljskih aktivnosti. I ne samo protiv Ukrajine, već i protiv drugih evropskih zemalja. Mi se pripremamo. Spremni smo", rekao je Zelenski u svom večernjem videoobraćanju.

 

07:52

07:05

Njemački ministarprivrede Robert Habecki priprema nove mjere koje bi trebale smanjiti potrošnju plina i nadoknaditi smanjene isporuke iz Rusije, prema planovima dostupnima agenciji dpa.

Ruski proizvođač plina Gazprom smanjio je prošle sedmice isporuke plinovodom Sjeverni tok 1 zbog, kako kaže, kašnjenja opreme koja je poslana na remont u Siemens.

Siemens je izvijestio da je turbine poslao u tvornicu u Kanadu koja je pak blokirala njihov povrat budući da je Gazpromu uvela sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Njemačka je utvrdila da iz Rusije dobiva 60 posto manje plina i ministar privrede skicirao je nekoliko mjera koje bi trebale nadoknaditi smanjene Gazpromove isporuke.

Habeck želi smanjiti potrošnju plina u proizvodnji struje i u industriji i prioritet dodijeliti punjenju skladišta za zimu. Umjesto u termoelektranama na plin, više struje trebalo bi se proizvoditi u termoelektranama na ugljalj, predlaže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije