114. dan invazije: Ukrajina uvodi vize za građane Rusije

3
Radiosarajevo.ba
114. dan invazije: Ukrajina uvodi vize za građane Rusije
FOTO: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

Danas je 114. dan ruske invazije na Ukrajinu. Pratimo dešavanja, nove informacije objavljujemo iz minute u minutu.

23:26

Britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao je da se "puno gluposti pojavljuje" o današnjem posjetu premijera Borisa Johnsona Kijevu.

Johnson je razljutio neke zastupnike nakon što je u zadnji čas odustao od dolaska na konferenciju u Doncasteru gdje je trebao stići.

Wallace je rekao da se putovanja poput ovih moraju organizirati "u potpunoj tajnosti".

"Posjeti su ponekad potrebni osobno jer se ne može o svemu sigurno razgovarati telefonom itd. Rusija ima agresivno elektroničko ratovanje i obavještajne operacije", rekao je.

23:00

Ukrajinsko ministarstvo finansija je danas saopćilo da će sredstva koja "je Kanada pozajmila Ukrajini biti usmjerena u državni proračun za finansiranje prioritetnih rashoda, posebno za osiguravanje socijalnih i humanitarnih izdataka”.

Ukrajinski ministar finansija Sergij Marčenko zahvalio je kanadskoj vladi na pozajmici.

"Zahvalan sam kanadskim vlastima i potpredsjednici vlade, ministrici finansija Chrystii Freeland, na nepokolebljivoj podršci Ukrajini pri borbi za našu slobodu. Ova odluka još jednom pokazuje podršku vodstva Kanade ukrajinskom narodu", kazao je Marčenko.

21:22

Britanski premijer Boris Johnson je na sastanku s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem danas ponudio pokrenuti veliku operaciju uvježbavanja do 10.000 ukrajinskih vojnika svakih 120 dana, poručeno je iz njegovog ureda.

"Moj današnji posjet, usred ovog rata, ima poslati jasnu i jednostavnu poruku ukrajinskom narodu: Ujedinjeno Kraljevstvo je uz vas i bit ćemo uz vas dokle god konačno ne pobijedite", rekao je Johnson, koji je u petak boravio u nenajavljenom posjetu ukrajinskom glavnom gradu Kijevu.

Ured britanskog premijera je rekao da bi operacija pod britanskim vodstvom obučavala i uvježbala ukrajinske vojnike kako bi se ubrzalo njihovo razmještanje, obnovile njihove snage i osnažio njihov otpor.

21:18

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je razgovarala s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim nakon preporuke Komisije da se Ukrajini odobri status kandidata za članstvo u EU.

Rekla je da Ukrajinci "mogu računati na potporu Komisije na putu prema Europskoj uniji".

21:00

Ukrajinski predsjednik Zelenski objavio je da Kijev namjerava uvesti vize za Ruse od 1. jula.

"Ukrajina uvodi vizni režim za građane Ruske Federacije", objavio je Zelenski na svom kanalu na aplikaciji Telegram.

Rekao je da će novo pravilo stupiti na snagu sljedeći mjesec.

19:59

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Putinovo obraćanje kasnilo je gotovo dva sata zbog hakerskog napada. Ekonomija, tržišta i sami principi globalnih ekonomskih sistema su ugroženi, poručio je tom prilikom ruski predsjednik, prenosi Jutarnji list.

"SAD su proglasile pobjedu u Hladnom ratu, baš kao i London, a kasnije su sebe smatrali bogovima na Zemlji, koji nemaju obaveze, već samo interes", izjavio je Putin. 

Kompletno obraćanje pročitajte u tekstu ispod:  

17:27

Boris Johnson došao je u drugu iznenadnu posjetu Kijevu radi sastanka sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim nakon što se u posljednjem trenutku povukao sa velike konferencije Crvenog zida u Donkasteru.

Premijer je trebao održati govor pred poslanicima sa sjevera Torijevaca, vijećnicima i poslovnim liderima u petak poslijepodne.

Ali kasnije je potvrdio da je otišao sa konferencije kako bi bio u svojoj drugoj posjeti Ukrajini od početka rata, tvitujući:

"Gospodine predsjedniče, Volodimir, dobro je ponovo biti u Kijevu."

Downing Street je rekao da se gospodin Johnson danas sastao s predsjednikom Zelenskim u Kijevu kako bi razgovarali o hrabroj borbi Ukrajine protiv Rusije i kako bi "ponudio veliki program obuke za ukrajinske snage "kako bi im pomogao da održe svoju herojsku odbranu", piše Sky News.

14:30

Odluka Europske komisije da preporuči davanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji Ukrajini pomoći će Kijevu da porazi Rusiju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Kremlj je objavio da pomno prati ukrajinsku težnju prema članstvu. 

"To je prvi korak na putu prema članstvu u EU, koji će zasigurno približiti našu pobjedu. Zahvalan sam Ursuli von der Leyen i svim članicama EU na povijesnoj odluci", napisao je Zelenskij na Twitteru. 

13:30

Odgođeno Putinovo obraćanje zbog hakerskog napada

Zakazano obraćanje ruskog predsjednika Vladimira Putina odgođeno je sat vremena nakon hakerskog napada, priopćio je Kremlj.

Putin se trebao obratiti na Ekonomskom forumu u Sankt-Peterburgu, ali je događaj pogođen kibernapadom, navodi se.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da stručnjaci rade na rješavanju problema.

 

12:30

Evropska komisija je preporučila da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli status kandidata kao simboličan korak na dugom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, navodi Bloomberg na osnovu izjave dva zvačničnika upućena u to pitanje.

Izvršni organ EU je u danas zvanično odobrio kanidaturu uz uslove koje će dvije zemlje morati da ispune u budućnosti u pogledu vladavine prava, pravde i borbe protiv korupcije, navode izvori.

Komisija je također preporučila da Gruzija dobije status kandidata, ali nakon što ispuni određene uslove.

11:30

Rusi objavili vojni izvještaj, ne spominju tegljač za koji Ukrajina tvrdi da ga je pogodila

Rusko ministarstvo odbrane danas je izdalo poduži operativni brifing. Zanimljivo, ne spominju tegljač Spasatel Vasilij Bekh iz Crnomorske flote, za koji Ukrajinci tvrde da su ga pogodili dok je prevozio vojnike i oružje na Zmijski otok.

Rusi tvrde da su "visokopreciznim zračnim raketama pogodili 18 područja na kojima su ljudstvo i vojna oprema, kao i 10 ukrajinskih topničkih i minobacačkih položaja".

"Operativno-taktičko i vojno zrakoplovstvo pogodilo je 18 područja na kojima su ljudstvo i vojna oprema, što je rezultiralo smrću 200 ukrajinskih vojnika", navode Rusi.

Dodaju i da su uništili dva lansera protuzračnih raketnih sustava Buk-M1 i Osa-AKM, zajedno sa skladištem streljiva u Lisičansku.

10:30

Ukrajinska mornarica objavila je na društvenim mrežama da je pogodila ruski spasilački tegljač Spasatel Vasily Bekh, za koji kažu da je prevozio streljivo, oružje i osoblje ruske Crnomorske flote na Zmijski otok.

Rusi se za sada nisu oglašavali povodom ovih tvrdnji ukrajinske strane.

Sve je potvrdio i guverner Odese Maksim Marčenko te je ponovio tvrdnju o uspješnom ukrajinskom napadu.

 

9:30

Napadi i u Harkivu

Najmanje 10 privatnih kuća je oštećeno, a uništene su škola i stambena zgrada u regiji Harkiv, rekao je guverner Oleg Sinegubov na aplikaciji Telegram, dodajući da se radi o ratnim zločinima ruskih okupatora.

"Borbe se nastavljaju. Na harkivskom pravcu na području Kočubejevke neprijatelj je pretrpio gubitke i povukao se. Na području Izjuma okupatori pokušavaju nastaviti ofenzivu u pravcu Slavjanska. Naši branitelji odbijaju sve napade neprijatelja", poručuje.

8:30

Latvija je u četvrtak donijela zakon kojim se naređuje da se svi spomenici i drugi objekti koji glorificiraju totalitarne režime moraju ukloniti do 15. novembra.

U naredbi se sovjetski Spomenik pobjedi u Rigi navodi među onima koji se moraju srušiti, što je gradsko vijeće već odobrilo.

U zakonu je navedeno oko 300 spomenika, spomen-ploča i spomeničkih objekata u Latviji koji slave sovjetski režim ili Crvenu armiju, iako nijedan nije toliko kontroverzan kao Spomenik pobjedi u prijestolnici.

8:00

Lavrov jučer dao intervju BBC-ju

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u intervjuu za BBC da se Rusija "ne srami pokazati ko je".

"Nismo izvršili invaziju na Ukrajinu, proglasili smo specijalnu vojnu operaciju jer nismo imali apsolutno nikakav drugi način da objasnimo Zapadu da je uvlačenje Ukrajine u NATO kriminalno djelo", rekao je.

Velika Britanija nalazi se na popisu Rusiji neprijateljskih zemalja.

"Mislim da više nema čak ni manevarskog prostora za napredak. Jer i premijer Boris Johnson i ministrica Liz Truss otvoreno kažu da Rusiju treba pobijediti i natjerati da klekne. Pa hajde, učinite to", rekao je Lavrov i dodao da je ministrica prošlog mjeseca rekla da Velika Britanija mora osigurati da Putin bude poražen.

Na pitanje kako danas gleda na Veliku Britaniju Lavrov odgovara: "Još jednom žrtvuje interese svoga naroda zbog političkih ambicija."

7:00

Danas odluka o statusu Ukrajine oko ulaska u EU

Čelnici Francuske, Njemačke i Italije obećali su jučer podržati nastojanja Ukrajine za pridruživanje Europskoj uniji u posjetu Kijevu.

Macron je rekao da sva četvorica nazočnih čelnika EU podržavaju ideju o dodjeljivanju "trenutnog" statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini.

Danas bi trebala biti odluka Europske komisije o statusu Ukrajine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije