112. dan invazije: Putin će održati "izuzetno važan govor"

4
Radiosarajevo.ba
112. dan invazije: Putin će održati "izuzetno važan govor"
FOTO: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

Danas je 112. dan ruske invazije na Ukrajinu. Pratimo dešavanja, nove informacije objavljujemo iz minute u minutu.

23.20

Njemačka televizija ZDF objavila je da je kancelar Olaf Scholz trenutno na putu prema glavnom gradu Ukrajine.

Posljednjih dana pojavile su se glasine da bi njemački kancelar mogao posjetiti Kijev zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i talijanskim premijerom Mariom Draghiom.

23.05

Ured glavnog državnog tužitelja Ukrajine potvrdio je da je u Mariupolju ubijeno još 21 dijete, odnosno ukupno 313 djece. 

 

 

22.00

Ukrajinske snage su u protuofanzivi na jugu zemlje.

Cilj je osloboditi okupirani grad Herson i pripadajuću regiju. Taj strateški važan grad je pod kontrolom ruskih snaga, koje su ga osvojile na početku invazije.

Ukrajinski zapovjednik Sergij, čija jedinica se nalazi između Mikolajiva i Hersona, kaže:

"Mogli bismo biti u Hersonu za 15 minuta". 

Ofanziva će morati pročekati sve dok Ukrajina ne dobije teško oružje koje joj treba za napad na dobro ukopane ruske snage.

"Jug je spreman, samo čekamo oružje. Čekamo zapovijed", rekao je ukrajinski zapovjednik.

21.40

Američki general Mark Milley, prvi čovjek američke vojske, rekao je da će višecijevni bacači raketa tipa Himars, zajedno sa municijom i uvježbanim ukrajinskim posadama, biti prebačeni u Ukrajini do kraja ovog mjeseca.

"To znači da će u roku od nekoliko sedmica Ukrajina u borbi koristiti dalekometnu raketnu artiljeriju, koju će koristiti uvježbani vojnici", rekao je Milley.

21.00

Ukrajinska policija spriječila je teroristički napad na državni vrh, tvrdi član ukrajinske vlade. 

Jevhen Jenin, zamjenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, u televizijskom intervjuu je rekao da je "napad spriječen zahvaljujući informacijama koje primamo od naših operativnih izvora".

Nije otkrio nikakve detalje, ali je rekao da će "o tome moći dati puno više detalja nakon pobjede" u ratu protiv Rusije.

Ova informacija nije neovisno provjerena.

20.10

Američki predsjednik Joe Biden telefonski je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim uoči najave da će Amerika poslati Ukrajini novi paket vojne i humanitarne pomoći.

"Ponovio sam da SAD snažno podržava Ukrajinu, koja brani svoju demokraciju, te podržava njezin suverenitet i teritorijalni integritet, kojima prijeti ni s čim isprovocirana ruska agresija", stoji u Bidenovoj izjavi koju je objavila Bijela kuća.

19.50

Ruski prorežimski mediji javljaju da će predsjednik Vladimir Putin u petak održati "izuzetno važan" i "vrlo zanimljiv" govor, iako ne pojašnjavaju o čemu će tačno govoriti.

Putin bi govor trebao održati na godišnjem Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu, na koji obično dolaze svjetski lideri i predstavnici najvećih korporacija, ali će zbog ruske invazije na Ukrajinu ove godine imati puno manje gostiju iz inostranstva.

Kako bi se nadoknadio manjak visokih gostiju sa Zapada, Rusi stavljaju naglasak na dolazak gostiju iz Kine.

19.15

Dva bivša američka vojnika zarobljeni su tokom borbe s ruskim snagama u Ukrajini, objavio je britanski Telegraph.

To je prvi put da su američki borci zarobljeni u Ukrajini od početka rata.

Alexander Drueke (39) i Andy Huynh (27) zarobljeni su tokom žestoke borbe nedaleko od Harkiva prošle sedmice, tvrde njihovi suborci.

Drueke i Huynh služili su kao dobrovoljci u sklopu regularne jedinice ukrajinske vojske.

19.00

Iako je Mariupolj, važan lučki grad na jugu Ukrajine, prošlog mjeseca pao u ruske ruke, stanovnici i dalje pružaju otpor okupatorima, tvrdi ukrajinski dužnosnik.

Petro Andrijuščenko, savjetnik ukrajinskog gradonačelnika Mariupolja, na svom Telegram kanalu napisao je da "grad nije prihvatio okupaciju".

18.30

Britanski ministar odbrane Ben Wallace rekao je kako očekuje da će isporuka britanskih višecijevnih bacača raketa (MLRS) Ukrajini biti dovršena "odmah".

Na press konferenciji koju je održao sa svojim norveškim kolegom, Wallace je rekao da Britanija i dalje razmatra slanje protubrodskih projektila tipa Harpoon Ukrajini. Danska i Nizozemska su takve projektile te kopnene lansere Harpoona već poslale Ukrajini.

18.00

Komisija UN-a uspostavljena zbog istrage o mogućim ratnim zločinima u Ukrajini tokom ruske invazije objavila je kako još nije uspjela doći u kontakt s Rusijom.

Erik Mose, voditelj neovisnog povjerenstva, rekao je na konferenciji za novinare tokom posjeta Kijevu da napori za pokretanje dijaloga s ruskom misijom u Ženevi "nisu bili uspješni", ali da će komisija nastaviti pokušavati uspostaviti kontakt.

Komisiju je osnovalo Vijeće za ljudska prava UN-a sa sjedištem u Ženevi (UNHRC) kako bi istražilo navodna kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava tokom invazije pokrenute 24. februara.

17.00

Rat u Ukrajini je sad u kritičnoj fazi, koja bi mogla odlučiti tok ostatka rata, rekli su američki dužnosnici za CNN.

"Mislim da ćemo uskoro doći do tačke u kojoj će ili jedna ili druga strana biti uspješna", rekao je viši američki dužnosnik NATO-a.

"Ili će Rusi doseći Slovjansk i Kramatorsk ili će ih Ukrajinci tamo zadržati. A ako Ukrajinci tamo uspiju zadržati Ruse, i to usprkos ruskoj vojnoj nadmoći, to će biti itekako važno", rekao je.

16.00

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, odgovorio je Putinovom savezniku i bivšem ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu, koji je danas napisao: "Pitanje je hoće li Ukrajina postojati za dvije godine?"

Podoljak je Medvedeva opisao kao "malog čovjeka s golemim nesigurnostima koji širi otrov prema Ukrajini".

"To mu je jedini način da se dokaže", napisao je Podoljak pa dodao:

Ukrajina je bila, jest i bit će. Pitanje je gdje će Medvedev biti za dvije godine."

 

 

15.00

UN istražuje navodno slanje ukrajinske djece u Rusiju gdje će navodno biti ponuđena na posvajanje ruskim porodicama, rekla je danas visoka povjerenica UN-a za ljudska prava.

Govoreći pred Vijećem UN-a za ljudska prava, na njegovoj 50. sjednici u Ženevi, Michelle Bachelet je rekla da njezine službe "istražuju optužbe o prisilnim deportacijama djece iz Ukrajine u Rusku Federaciju".

Po tim optužbama, neka djeca su "oteta iz sirotišta kako bi bila ponuđena na posvajanje u Rusiji", rekla je.

13:59

Kineski predsjednik Xi Jinping telefonom je razgovarao sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Rekao mu je da bi sve strane u sukobu trebali raditi na rješavanju krize na "odgovoran način", prenosi CCTV.

U svom pozivu, Xi je ponovio spremnost Kine da pomogne u rješavanju situacije, prenosi CCTV.

Vladimir Putin i Xi Jinping - undefined

Foto: EPA: Vladimir Putin i Xi Jinping (arhiv)

13:01

Iz Kremlja navode da je komunikacija s SAD-om jako bitna te se mora temeljiti na uzajamnom poštovanju i zajedničkoj koristi.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov govorio je novinarima o stanju američko-ruskih odnosa.

"Komunikacija je bitna, u budućnosti ćemo još morati komunicirati. SAD ne ide nigdje, Europa ne ide nigdje, pa ćemo nekako morati s njima komunicirati", rekao je Peskov.

11:51

Davanje Ukrajini statusa kandidata za Evropsku uniju ispravan je poziv, rekao je jutros rumunski predsjednik Klaus Iohannis, dodajući da bi odluka mogla biti donesena do kraja juna.

"Po mom mišljenju, status kandidata mora biti dodijeljen što je prije moguće, to je ispravno rješenje iz moralne, ekonomske i sigurnosne perspektive", rekao je Reuters nakon razgovora s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Klaus Iohannis - undefined

Foto: EPA-EFE: Klaus Iohannis

10:57

Jedinstvo Evrope oko rata u Ukrajini je u opasnosti jer se pažnja javnosti sve više prebacuje sa bojnog polja na brige o troškovima života, pokazuju ankete u 10 evropskih zemalja, uz produbljivanje podjela između birača koji žele brzi završetak sukoba i onih koji žele Rusiju kažnjen.

Istraživanje u devet država članica EU – Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Švedskoj – plus Ujedinjeno Kraljevstvo pokazalo je da je podrška Ukrajini i dalje visoka, ali da su preokupacije prebačene na šire posljedice sukoba.

"Evropljani su iznenadili Putina – i sebe – svojim jedinstvom do sada, ali sada dolaze veliki stresovi", rekao je Mark Leonard, koautor izvještaja Evropskog vijeća za vanjske odnose (ECFR) o promjeni stavova prema Rusiji. invazija.

8:00

Ruski predsjednik Vladimir Putin vjerovatno još uvijek želi zauzeti veći dio, ako ne i cijelu Ukrajinu, ali je morao smanjiti svoje taktičke ciljeve u ratu, rekao je zamjenik američkog ministra obrane za politiku Colin Kahl.

"Još uvijek mislim da želi značajni dio Ukrajine, ako ne i cijelu zemlju. Ali također mislim da ne može to postići", rekao je Kahl na događaju koji je organizirao Centar za novu američku sigurnost.

"Možda ostvare taktički napredak tu i tamo. Ukrajinci se drže. Mislim da Rusi nemaju kapacitet postići te grandiozne ciljeve", dodao je.

7:00

Ukrajinska vojska trpi velike gubitke u borbama s ruskim jedinicama u istočnom gradu Severodonjecku i u regiji Harkiv i treba joj proturaketno oružje, rekao je u utorak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

U svom kasnonoćnom javljanju Zelenski je istaknuo da je Ukrajini savremeno proturaketno naoružanje potrebno sada. Poručio je da nema opravdanja da zemlje partneri odgađaju isporuke oružja.

"No moramo biti jaki, to je izuzetno važno za Donbas. Što više gubitaka neprijatelj tamo pretrpi, manje će snage imati za nastavak agresije”, dodao je.

Ukrajina bilježi "bolne gubitke" i u regiji Harkiv istočno od Kijeva, gdje Rusija pokušava ojačati položaje nakon što je nedavno potisnuta, rekao je također Zelenski.

"Na tom se području borbe nastavljaju i mi se moramo nastaviti boriti, moramo se žestoko boriti", naglasio je ukrajinski predsjednik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije