11.000 vojnika ruske armije spremno za paradu

Radiosarajevo.ba
11.000 vojnika ruske armije spremno za paradu


Na moskovskom Crvenom trgu danas će, na Dan pobjede nad fašizmom, biti održajna tradicionalna vojna parada na kojoj će učestvovati više od 11.000 vojnika i oficira. Rusija paradom svake godine proslavlja pobjedu nad snagama Trećeg Rajha u Drugom svjetskom ratu i kapitulaciju Njemačke 9. maja 1945.

Paradom će komandovati vrhovni zapovjednik kopnenih snaga ruske vojske, general pukovnik Vladimir Čirkin, u prisustvu ruskog predsjednika i vrhovnog komandanta oružanih snaga Vladimira Putina i ruskog ministra odbrane generala Sergeja Šojgua, javio je Itar-Tass.

Za praćenje vojne parade, koja će početi u 10 sati po moskovskom, a osam časova po srednjeevropskom vremenu, akreditovano je 600 novinara.

Tokom parade predstaviće se pješadija, oklopna vozila, kao i 68 aviona i helikoptera ruskih oružanih snaga, koji će nadlijetati Crveni trg u 17 grupacija. Na paradi će učestvovati i studenti vojnih akademija.

Sovjetski Savez je u Drugom svjetskom ratu, prema zvaničnim podacima, izgubio 26,6 miliona ljudi, od čega je više od 8,6 miliona vojnika Crvene armije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije