109. dan invazije: Zelenski: Ovo je teror i samo teror

1
Radiosarajevo.ba
109. dan invazije: Zelenski: Ovo je teror i samo teror
FOTO: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

Danas je 108. dan ruske invazije na Ukrajinu. Pratimo dešavanja, nove informacije objavljujemo iz minute u minutu.

Presjek informacija: 

  • Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski "nije htio čuti" američka upozorenja uoči invazije Rusije na njegovu zemlju.
  • Ruske trupe oborile su tri ukrajinska ratna aviona, tvrdi ministarstvo obrane te zemlje.

    Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

    Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

  • Rusija je u subotu uručila svoje prve pasoše stanovnicima Hersona, grada na jugu Ukrajine koji su okupirale ruske trupe, izvijestile su ruske novinske agencije.

23:10

Čelnik ukrajinske separatističke regije Donjeck koju podržava Rusija rekao je u nedjelju da nema razloga za pomilovanje dvojice britanskih državljana koji su prošle sedmice osuđeni na smrt nakon što su zarobljeni dok su se borili za Ukrajinu.

Sud u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck u četvrtak je proglasio Aidena Aslina i Shauna Pinnera - i Marokanca Brahima Saadouna - krivima za "plaćeničke aktivnosti" kako bi se svrgnula legitimnu vladu Donjcka, prenosi Reuters.

Britanija kaže da su Aslin i Pinner bili obični vojnici i da bi prema Ženevskim konvencijama trebali biti izuzeti od krivičnog gonjenja za učešće u neprijateljstvima.

Proruski separatisti koji kontrolišu Donjeck kažu da su počinili teške zločine i da imaju mjesec dana za žalbu.

21:30

Ruske trupe raznijele su most koji povezuje Severodonjeck s drugim gradom preko rijeke, presjekavši mogući evakuacijski put za civile i povlačenje ukrajinskih snaga na zapad, rekli su mjesni dužnosnici.

Severodonjeck je postao epicentar borbi za kontrolu nad Donbasom. Dijelovi grada sravnjeni su sa zemljom.

Ruske trupe zauzele su većinu grada, ali ukrajinske snage i dalje kontroliraju industrijsku zonu i kemijsku tvornicu, gdje su se sklonile stotine civila.

Rusi su uništili most preko rijeke Siverskij Donec, koja povezuje Severodonjeck s Lisičanskom, rekao je guverner Luhanska Serhij Hajdaj.

Čitav je još samo jedan od tri mosta preko te rijeke.

 

19:50

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je deset osoba još uvijek u bolnici nakon ruskog raketnog napada u Ternopilskoj regiji, uključujući 12-godišnju djevojčicu.

"U ovom napadu nije bilo nikakvog taktičkog ili strateškog smisla, kao u velikoj većini drugih ruskih napada. Ovo je teror, samo teror", kazao je Zelenski.

Ponovno je pozvao ukrajinske partnere da zemlji osiguraju moderne sisteme proturaketne obrane.

"Dobava ovakvih sistema bila je moguća ove godine, prošle, pa i ranije. Jesmo li ih dobili? Ne. Trebaju li nam? Da. To su životi koji su se mogli spasiti, to su tragedije koje su se mogle spriječiti da se slušala Ukrajina", zaključio je ukrajinski predsjednik.

 

18:30

Ruske trupe napale su krstarećim projektilima Kalibr veliko skladište s američkim i europskim oružjem u zapadnoj ukrajinskoj regiji Ternopilj, izvijestio je u nedjelju Interfax pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane.

Ruske trupe su također srušile tri ukrajinska borbena aviona SU-25 u blizini Donjecka i Harkiva u istočnoj Ukrajini, prema istom izvoru.

16:10

Legitimna je zabrinutost Turske za vlastitu sigurnost, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u Helsinkiju komentirajući protivljenje službene Ankare članstvu Finske i Švedske u tom savezu.

Stoltenberg je na konferenciji za medije s finskim predsjednikom Saulijom Niinistom rekao da nijedna druga članica NATO-a nije doživjela toliko terorističkih napada kao Turska te da njenu zabrinutost, kao važne članice tog saveza, treba shvatiti ozbiljno.

"Kad vrijedan saveznik izražava zabrinutost zbog terorizma i mi to ozbiljno shvatamo", naglasio je Norvežanin.

Dvojica čelnika rekla su da rade s Turskom kako bi se riješile sve nesuglasice između strana. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužuje Stockholm i Helsinki da prihvaćaju "teroriste" Radničke stranke Kurdistana (PKK).

Finski predsjednik je rekao da njegova država "ne tretira" PKK-ovce drugačije od aktualnih članica NATO-a pa da je stoga teško razumjeti šta Turska očekuje od Helsinkija, no da će o tome nastaviti razgovarati.

Stoltenberg i Niinisto tokom 20 minuta duge konferencije nisu spomenuli Hrvatsku i predsjednika Zorana Milanovića, koji poziva na blokadu članstva Finske i Švedske zbog kršenja političkih prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, prenosi Index. 

Niinisto je ulazak ovih zemalja u NATO prozvao  historijskim događajem za Finsku, ali i nordijske zemlje. Finska i Švedska podnijele su kandidaturu za članstvo u NATO-u zabrinute za svoju sigurnost nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Stoltenberg će u ponedjeljak doputovati u Švedsku, gdje će razgovarati s premijerkom Magdalenom Andersson, a sve se događa desetak dana do summita NATO-a u Madridu 29. juna na koji su dvije zemlje kandidatkinje pozvane.

Na novinarsko pitanje da objasni usporavanje s obzirom na to da se nakon podnošenja kandidatura dviju zemalja govorilo o ubrzanom procesu, Stoltenberg je odgovorio da summit u Madridu nikad nije bio spominjan kao događaj na kojem će biti odobrene aplikacije Finske i Švedske.

14:30

Nakon duže vremena ruskoj javnosti se obratio predsjednik te zemlje Vladimir Putin na ceremoniji dodjele odlikovanja Herojima rada i laureatima državnih nagrada povodom Dana Rusije.

"Briga za ljude, povezanost različitih konfesija i sfera života čini ruski narod ujedinjenim, moćnim i nepobjedivim", izjavio je ruski predsjednik.

 

13:30

Abazović putuje u Kijev

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović prihvatio je poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da posjeti glavni grad Ukrajine, saopšteno je danas iz Kabineta Abazovića, nakon što ga je tokom telefonskog razgovora predsjednik Ukrajine pozvao da posjeti Kijev.

Kao što je najavio, Abazović će pokrenuti ideju o zajedničkoj posjeti Kijevu premijera sa Zapadnog Balkana, naročito NATO zemalja iz regiona, s ciljem da se uputi snažnija i jedinstvenija poruka podrške sa Zapadnog Balkana suverenitetu i integritetu Ukrajine, navodi se u saopštenju.

12:30

Broj Ukrajinaca koji su pobegli iz svoje zemlje u Poljsku od početka ruske invazije u februaru prešao je četiri miliona, objavila je u nedelju poljska granična agencija.

Posljednji podaci pokazuju da je samo u subotu u Poljsku stiglo 24.900 ljudi, čime je pređen ukupni broj od četiri miliona.

11:30

Pokrajinski guverner: Zadržali smo kontrolu nad postrojenjem u Severodonjecku

Ukrajina je zadržala kontrolu nad hemijskim postrojenjem Azot u Severodonjecku, u kojem se skrivaju stotine civila, rekao je pokrajinski guverner Serhij Hajdaj.

"Azot nije blokiran, borbe se nastavljaju u ulicama pored postrojenja", kazao je Hajdaj za ukrajinsku televiziju.

Dodao je da očekuje kako će ruske trupe uložiti sve svoje napore u pokušaju da grad osvoje danas ili sutra.

10:30

Podoljak: Ukrajini potrebno 300, a ne 3-4 raketna sistema

Ukrajinskim vlastima bi bilo potrebno oko 300 sistema raketnih bacača od zapadnih zemalja, a ne 3-4, rekao je savjetnik u kabinetu ukrajinskog predsjednika Zelenskog Mihajlo Podoljak.

On je dodao da trenutno oko 90 posto gubitaka u borbama prouzrokuje ruska artiljerija, koja je značajno superiornija u odnosu na ukrajinsku.

9:30

Do danas više od 795 djece je ubijeno ili ozlijeđeno u Ukrajini, objavila je tamošnja vlada.

Dodali su da je najmanje 287 djece poginulo, a 508 ozlijeđeno te da bi broj mogao biti i veći jer je teško doći do tačnih podataka u područjima u kojima se vode borbe kao i područjima koje kontroliraju Rusi.

U izvještaju se navodi da je većina stradalih u Donjecku (217 djece), Harkivu (149) i Kijevu (116).

8:30

Šefica Evropske komisije: Odgovor oko ulaska u EU Ukrajina bi mogla dobiti iduće sedmice

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je stigla u nenajavljen posjet Kijevu, obećala je "iduće sedmice" odgovor Bruxellesa na ambicije Ukrajine za pridruživanje Europskoj uniji, ali i pozvala tu zemlju izloženu ruskoj agresiji u borbu protiv korupcije.

7:30

Rusko granatiranje hemijske tvornice Azot u ukrajinskom gradu Severodonjecku izazvalo je veliki požar nakon istjecanja tona nafte, a u susjednoj pokrajini Donjeck, izvijestili su ruski mediji.

Primijećen je ogroman oblak dima koji se diže u zrak nakon eksplozije u gradu Avdiivku u kojem se nalazi još jedna hemijska tvornica.

Sedmice borbe za Severodonjeck, mali grad u pokrajini Luhansk koji je postao fokus ruskog napredovanja u istočnoj Ukrajini, uništili su dijelove grada i jedni su od najkrvavijih napada od početka rata 24. februara.

Guverner Luhanska Serhij Hajdaj nije rekao je li požar u tvornici, u kojoj su se sklonile stotine civila, ugašen.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti navode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije