103. dan invazije: Rusija prijeti Crnoj Gori

3
Radiosarajevo.ba
103. dan invazije: Rusija prijeti Crnoj Gori
FOTO: Radiosarajevo.ba / Iz minute u minut pratimo događaje vezane za invaziju na Ukrajinu

Danas je 103. dan ruske invazije na Ukrajinu. Pratimo dešavanja, nove informacije objavljujemo iz minute u minutu.

Ovu su neke od informacija iz protekla 24 sata:

-Francuska je u pregovorima s Ujedinjenim Arapskim Emiratima o zamjeni kupnje ruske nafte, izjavio je u nedjelju ministar finansija Bruno Le Maire.

Ima li dogovora o izmjenama Izbornog zakona?

Ima li dogovora o izmjenama Izbornog zakona?

-Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti oko posjete ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova Beogradu.

-Crna Gora, Severna Makedonija i Bugarska zabranile su prelet aviona kojim će ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sutra doputovati u posjetu Beogradu, potvrdili su za Danas nezvanični izvori iz vrha Srbije.

-Španija će opskrbiti Ukrajinu protuzračnim projektilima i borbenim tenkovima Leopard povećavajući vojnu pomoć toj zemlji, prema vladinim izvorima koje citira list El Pais.

23:30

Antony Blinken, američki državni sekretar, rekao je kako postoje vjerodostojna izvješća da Rusija krade ukrajinski izvoz žitarica kako bi ga prodala za vlastiti profit.

Ranije danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da bi do jeseni u Ukrajini moglo ostati čak 75 miliona tona žitarica.

22:50

21:00

19:30

Deseci tijela ukrajinskih vojnika koji su ubijeni prilikom obrane čeličane Azovstal u Mariupolju su vraćeni u Kijev, objavio je Associated Press.

Posmrtni ostaci branitelja Azovstala sad se identificiraju DNA analizom, rekao je za AP ukrajinski vojni zapovjednik Maksim Žorin.

Podsjetimo, ukrajinski branitelji su mjesecima odolijevali napadima ruskih snaga na čeličanu Azovstal. U konačnici su se predali i prepustili kontrolu nad golemom čeličanom ruskim snagama.

17:57
17:02

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da bi do ove jeseni u Ukrajini moglo zapeti 75 miliona tona žitarica, dodavši kako njegovoj zemlji trebaju protubrodski projektili kako bi mogla osigurati siguran izvoz robe.

Na press konferenciji održanoj u Kijevu Zelenski je rekao da je Ukrajina razgovarala s Britanijom i Turskom o ideji da mornarica treće zemlje zajamči prijevoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora, koje najvećim dijelom kontrolira ruska ratna mornarica

"Najsnažnije jamstvo sigurnog prolaza bilo bi ukrajinsko protubrodsko oružje", rekao je Zelenskij novinarima.

16:14

15:05

Velika Britanija potvrdila je da će u novoj tranši vojne pomoći Ukrajini prvi put poslati višecijevne bacače raketa (MLRS). Britanska vlada objavila je da će MLRS-ovi pomoći Ukrajincima da se zaštite od ruske artiljerije.

Konkretno, radi se o višecijevnim bacačima raketa tipa M270, koje je Ukrajini obećala poslati i Amerika.

U najavi nove tranše oružja Ukrajini britanska vlada podsjeća da je Ukrajini poslala vojne pomoći u vrijednosti većoj od 750 miliona funti.

Podsjetimo, Britanci su dosad Ukrajini poslali više od 5000 protutenkovskih raketa nove generacije, 120 oklopnjaka, pet sistema protuzračne obrane uključujući rakete tipa Starstreak, desetke dronova...

14:00

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov komentirao je otkazani posjet ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova Srbiji.

Nazvao je to "neprijateljskim djelovanjem".

"Zatvaranje neba niza zemalja za avion ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova na putu za Srbiju promijenit će raspored susreta, ali neće bitno utjecati na odnose", rekao je Peskov.

"Naravno, ovakvi neprijateljski postupci prema našoj zemlji i našim visokim funkcionarima ne mogu izazvati veće probleme, ali mogu dovesti do toga da se rasporedi nekih razgovora pomaknu", dodao je.

13:00

Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije danas je u Moskvi održao press konferenciju.

Povod iste bila je zabrana njegovog leta u Srbiju, o čemu je predsjednik Srbije obavješten od strane ambasadora Ruske Federacije, Aleksandera Bocana Harčenka.

"Desilo se nešto nezamislivo. Ovo je uznemirujuća akcija. Desilo se oduzimanje od suverene države da sprovodi prava koja ima. To je demonstracija koliko daleko NATO i EU mogu da idu u korištenju najgrubljih sredstava i uticaja protiv onih koji se vode nacionalnim interesima i nije spreman da žrtvuje svoje dostojanstvo radi ovih pravila koje zapad nameće. Posjeta ministra Rusije se na Zapadu doživljava kao prijetnja velikih razmjera", kazao je on.

12:00

Premijer Hrvatske, Andrej Plenković, kratko je komentarisao situaciju u Srbiji i nedolazak Sergeja Lavrova.

Podsjetimo, Lavrov ne može doći u Srbiju jer su Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bugarska zatvorile zračni prostor.

Plenković je kratko komentirao kako je to sve stvar Srbije i Rusije te da nema veze s Hrvatskom.

"To je stvar Rusije i Srbije, nema veze s nama. Srbija mora paziti koju stranu bira i drži, ovo nije vrijeme za sjediti na dvije stolice", rekao je Plenković na presici o cijenama goriva.

11:00

Iz Rusije stižu nove reakcije na zabranu preleta aviona s ruskim šefom diplomatije prema Srbiji, u koju je danas trebao stići u dvodnevni posjet.

"Moskva i Beograd moraju izuzetno oštro odgovoriti na zatvaranje zračnog prostora od komšija Srbije za avion ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova", izjavio je potpredsjednik gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačov.

On smatra da je ova odluka udar na Rusiju i Srbiju kao države.

"Reakcija će, nadam se, biti zajednička i krajnje oštra, u formatu ne samo diplomatskih prosvjeda već i konkretnih praktičnih odgovora. To je bilo nepoštovanje", napisao je zastupnik na Telegram kanalu.

10:00

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je jučer da je Europa u panici zbog sukoba u Ukrajini, prenosi ruska agencija TASS.

"U vrijeme kada se naša zemlja već 11 godina uspješno nosi s ilegalnom migracijom iz Sirije, promatramo paniku u Europi zbog rusko-ukrajinske krize. Molimo se za brzi izlazak svijeta iz ovog haotičnog razdoblja koje doživljava", rekao je Erdogan na kongresu svoje stranke.

9:00

Zaharova se oglasila o zabrani preleta Lavrovu

"Zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile su nebo za avion Sergeja Lavrova, zatvorivši tako još jedan kanal komunikacije", rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Ona je istakla da nije Moskva ta koja stvara novu željeznu zavjesu, već da je Europa ta koja ograđuje Rusiju.

8:00

Rusi: Tri zemlje ne daju da Lavrov doleti u Srbiju

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije potvrdilo je da Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora nisu dale dozvolu za prelet aviona ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, koji je trebao posjetiti Beograd 6. i 7. juna, prenosi RTS vijest agencije Interfax.

"Te tvrdnje su tačne", rekao je za Interfax visokopozicionirani izvor iz ruskog ministarstva vanjskih poslova.

7:32

Ukrajina objavila novu procjenu ruskih gubitaka

Ukrajinci kažu da su u dosadašnjem dijelu rata ubili preko 31.250 ruskih vojnika.

Također, tvrde da su uništili gotovo 1400 agresorskih tenkova.

Preciznu tačnost ovih informacija nije moguće ni potvrditi, a ni demantovati.

7:00

Mariupolj je suočen sa kritičnom nestašicom vode za piće, izjavio je danas Petro Andrušenko, savjetnik gradonačelnika tog ukrajinskog grada Vadima Bojčenka.

Andrušenko, koji se ne nalazi u Mariupolju, kaže da ljudi moraju da se registruju da bi na dva dana dobijali vodu za piće i tvrdi da voda koju obezbjeđuju ruske "okupatorske" vlasti nije dobra za piće, prenosi CNN.

Šteta koju je pretrpio Mariupolj tokom dvomjesečnih ratnih razaranja toliko je velika da lokalne vlasti koje podržava Rusija u potpunosti moraju da obnove osnovne komunalne usluge kao što su struja, gas i voda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije