Župnik osumnjičen za zlostavljanje dječaka

Radiosarajevo.ba
Župnik osumnjičen za zlostavljanje dječaka

Upozoravamo čitaoce na eksplicitan sadržaj


Zadarski nadbiskup Želimir Puljić otvorio je istragu o bivšem, dugogodišnjem župniku u Bibinjama don Nedjeljku Ivanovu na temelju iskaza nekolicine muškaraca koji tvrde da ih je svećenik prije 30 godina, dok su još bili djeca, zlostavljao.

Nadbiskup Puljić jučer je potvrdio istragu i rekao, kako prenosi Index.hr:

„Proces traje i nije više na lokalnoj crkvenoj zajednici, već je cijeli slučaj preuzeo Vatikan, kao što se i inače radi u ovakvim situacijama. O tome vam nemam ovlasti ništa više reći jer istraga traje".

Iskaz u emisiji 8. kat

Kako piše HRT, za slučajeve zlostavljanja dječaka u župi Bibinje počelo se saznavati nakon emisije 8. kat HTV-a u kojoj je Josip Lisica govorio o tome kako ga je u dječačkoj dobi zlostavljao župnik u mjestu u kojem je odrastao.

Iako nije spominjao ime, brzo se saznalo da je riječ o don Nedjeljku Ivanovu koji je više od dva desetljeća službovao u župi Bibinje. "Poznavali su ga svi, i moja obitelj i mještani. Bio je omiljen među ljudima, dosta toga je napravio u župi. Župnik je bio poglavar mjesta, što on kaže to je vrijedilo, bio je kao uzor svima", rekao je Lisica u potresnoj priči koju prenosi Index.hr.

"Pozivao me na duhovni razgovor. Ja sam dolazio, a on bi uvijek počeo pričati o seksu. Ja sam tada imao oko 12 godina (...) Uglavnom se pričalo samo o seksu, pitao me što doživljavam kada masturbiram, koliko sjemena izlazi, mala ili velika žličica, zatim je govorio da žene nas muškarce navode na zlo i blud te da nisu dobre. Jednom prilikom se tako uzbudio dok je pričao o tome, da je tražio od mene da se skinem da vidi rastu li moji organi normalno.



Josip Lisica (Foto: Index.hr)

Ja sam se prestrašio, nisam znao što sada! To je za mene čovjek koji je predstavljao Boga! On mi je počeo sa svojim rukama otkopčavati hlače, govorio je da želi vidjeti je li sve u redu s mojim spolnim organom, silom sam se odgurnuo od njega te se tada smirio. To je promijenilo moj život i moj pogled na Crkvu", ispričao je Lisica koji je dugo godina skrivao ovu tajnu.

Lisica je dodao kako je roditeljima sve rekao kad je imao 24 godine: "Oni su bili zaprepašteni, ali su rekli pa nije te silovao, i nisu svi takvi. Ja sam pitao što je s drugom djecom? Nitko nije htio prihvatiti da se to događa."

Nakon iskaza Josipa Lisice oglasili su se i drugi sa sličnim iskustvom o kojem do sada nisu govorili. Među njima je i 39-godišnji liječnik Nenad Bugarija koji živi u SAD-u, koji je svoju priču podijelio s medijima i obratio se zadarskom nadbiskupu Puljiću, te zatražio istragu koja je ubrzo i pokrenuta.

Dobitnik nagrade za životno djelo

Kako piše Slobodna Dalmacija, zadarski nadbiskup Puljić zabranio je umirovljenom svećeniku don Nedjeljku održavanje svete mise i ispovijedi, dok se ne utvrdi istinitost navoda prema kojima je on, tokom 20 godina službe u Bibinjama, seksualno zlostavljao veliki broj dječaka osnovnoškolske dobi, navodno preko stotinu.

Don Nedjeljko je lani od općine dobio nagradu za životno djelo, podsjeća Advance.hr.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije