Županijski sud u Zadru prihvatio presudu Dominiku Ilijaševiću

Radiosarajevo.ba
Županijski sud u Zadru prihvatio presudu Dominiku Ilijaševiću

Županijski sud u Zadru prihvatio je presudu kojom je odbjegli Dominik Ilijašević, zvani Como, osuđen na 15 godina zbog ratnog zločina i ubistva, javila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Na odluku Županijskog suda u Zadru, dozvoljena je žalba.

Zbog toga, Ilijašević, kojem je Kantonalni sud u Novom Travniku izrekao 15 godina zatvora, ne može biti upućen na izdržavanje preostalog dijela kazne do donošenja drugostepene odluke.

Njegov advokat Branimir Zorica najavio je podnošenje žalbe.

On je dodao da je Ilijaševiću preostalo da odsluži blizu osam godina zatvora.

Ilijašević je u septembru pobjegao iz BiH u Hrvatsku sa odsluženja kazne u mostarskom zatvoru. Pošto ima državljanstvo Hrvatske, on ne može biti izručen BiH.

Županijski sud u Zadru je prihvatio presudu na osnovu sporazuma o izvršenju sudskih presuda između BiH i Hrvatske.

Ilijaševića, bivšeg pripadnika Jedinice za posebne namjene "Maturice" Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) je 2008. osudio na 14 godina zatvora zbog zločina nad stanovništvom općina Vareš i Kiseljak, među kojima su i ubistva počinjena u selu Stupni Do.

Godinu dana kasnije, Kantonalni sud u Novom Travniku osudio ga je na četiri i po godine zbog ubistva u Kiseljaku, počinjenog tokom rata.

Sud u Travniku izrekao mu je jedinstvenu zatvorsku kaznu od 15 godina, javlja BIRN Justice Report. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije