Zukorlić veliki optimista

Radiosarajevo.ba
Zukorlić veliki optimista

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić je za web-portal Rijaseta Islamske zajednice u BiH, rekao da razgovori o vraćanju jedinstva Islamskoj zajednici u Srbiji zasada teku planiranom dinamikom, ali da ne očekuje rezultate tako brzo. 

Zukorlić je za web portal wwww.rijaset.ba, komentirajući posljednje aktivnosti vezane za sporazum o povratku duhovnog i institucionalnog jedinstva IZ Srbije naglasio kako su moguća tri scenarija.

Prvi scenarij je kako bi podrška beogradskih vlasti turskoj inicijativi doprinijela da se sporazum implementira u kratkom roku, prenosi MINA.

U drugom scenariju, ako beogradske vlasti odbiju dati podršku, a on bude potpisan između duhovnih poglavara islamskih zajednica u Turskoj i Bosni i Hercegovini, time bi sporazum također urodio plodom, iako bi to tražilo izvjesno vrijeme.

Treći scenario u kojem ne bi došlo do potpisivanja sporazuma također bi imao pozitivne implikacije po budućnost IZ Srbije, obzirom da su kroz ove razgovore predvodnici Republike Turske shvatili stvarnu pozadinu razbijanja jedinstva Islamske zajednice. 

"U svakom slučaju imali bismo na istoj strani islamske zajednice u Novom Pazaru, Sarajevu i Ankari", kazao je Zukorlić.

Dodao je da imajući sve to u vidu, "mi smo optimisti po pitanju sporazuma, iako su sva saznanja do kojih smo došli u protekle dvije sedmice samo potvrdila dubinu umiješanosti različitih nivoa beogradskih vlasti u probleme u Islamskoj zajednici u Srbiji“, izjavio je muftija Muamer ef. Zukorlić.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije