Zukorlić ne odustaje od autonomije

Radiosarajevo.ba
Zukorlić ne odustaje od autonomije

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić rekao je da je autonomija Sandžaka njegovo principijelno uvjerenje i da ne proizlazi iz dnevne politike. 
 
Zukorlić je u "Kažiprstu" izjavio da ne želi govoriti o prihvatljivom stepenu autonomije, jer, kako je kazao, to vlasti u Srbiji treba same da shvate. 
 
"Autonomija je sve izvjesnija, to je moje uvjerenje, a vlasti će to shvatiti i obezbijedit će sigurnost građanima", dodao je muftija. 
 
"U čemu je problem da poslije svega što se Bošnjacima dešavalo u nekoliko genocida da mi sada trebamo vjerovati Srbiji i dati joj sopstveni život", kazao je Zukorlić. 
 
Na pitanje na osnovu čega tvrdi da je autonomija sve izvjesnija, Zukorlić je rekao: „Na osnovu sopstvenog uvjerenja, na osnovu svijesti koja raste u Sandžaku i na osnovu čvrstog ubjeđenja da će doći moment kada će i vlasti shvatiti da je u interesu države i njene stabilnosti da njeni građani u toj regiji budu mirni i sigurni.“ 
 
Upitan zašto se kao vjerski lider bavi administrativnim uređenjem, kazao je da se bavi preživljavanjem i da ga niko neće diskriminirati "zato što nosi tu kapu na glavi". 
 
Povodom izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je pogriješio što je podržavao Zukorlića, muftija je rekao da je ta izjava porazna i da će imati teške političke posljedice, "jer je to pitanje odnosa prema Sandžaku". 
 
"Bakir Izetbegović se slaže s politikom autonomije Sandžaka, ali se ne oseća dovoljno politički moćnim da to kaže", dodao je Zukorlić za B92. 
 
U Srbiji djeluju dvije rivalske islamske zajednice. Zukorlić predvodi zajednicu koja je u sistemu Rijaseta BiH, dok je na čelu druge reis Adem Zilkić. 
 
Zukorlić je kazao i da je još rano govoriti o eventualnoj kandidaturi za reisa, ali da će dobro razmisliti kad dođe vrijeme. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije