Zoran Vakula razbija mitove oko vremena za maj: ‘Napravili smo veliku analizu, evo zaključka'

0
Radiosarajevo.ba
Zoran Vakula razbija mitove oko vremena za maj: ‘Napravili smo veliku analizu, evo zaključka'
Foto: Šibenik.in / Zoran Vakula

Iako se čini kao da je mnogo onih kojima su oborine pokvarile 1. maj, analiza Hidrometeorološkog zavoda Republike Hrvatske pokazala je da to baš i nije tako, piše HRT. Ispostavilo se da njena učestalost tokom prvog dana maja nije odviše česta.

"Od četiri najveća hrvatska grada, samo je u Rijeci u prošlih 50 % Praznika rada bilo oborine u dosadašnjoj povijesti službenih mjerenja od sredine prošlog stoljeća. Podjednako i u Zagrebu, na postaji u Maksimiru, oborine je bilo u 49 % prvih dana maja.

U Osijeku, pak, gdje podaci postoje još od 1899. godine - oborine na samom početku maja bilo je u 47 % prvosvibanjskih dana, a u Splitu, na Marjanu - "samo" 31 od dosadašnjih 76 godina - svega 41 %", ustvrdio je meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Stanje polena u BiH: Važne informacije za alergične

Stanje polena u BiH: Važne informacije za alergične

"Dakle, na Praznik rada razmjerno je često promjenjivo i nestabilno, kako i prilični proljeću, ali dan s oborinom većinom je rjeđi od suhog dana", dodao je Vakula.

Što se tiče "najsuvljih" dana u godini, dana kada je statistička vjerojatnost kiše najmanja, u Splitu je to 29. srpnja (u samo 11 % dosadašnjih su u kišomjeru na Marjanu zabilježeni barem tragovi oborine),

/ Anketa

Kako planirate obilježiti Praznik rada - 1. maj?
Rezultati

u Osijeku je to 17. oktobra (od dosadašnjih 125, samo je tijekom 29 izmjerene neka oborina), u Rijeci su to 6. i 7. augusta (samo 24 posto tih dana bili su kišoviti), a u Zagrebu je to 27. jula (taj je dan bio kišovit u tek 28 posto godina).

Što se tiče "najmokrijih dana", dana kada je kiša maltene sigurna stvar, u Splitu su to 14. novembra i 10. decembra (54 % statistički najveća vjerojatnost oborine), u Osijeku je to 28. oktobra (58 % njih u dosadašnjoj povijesti mjerenja imali su barem malo oborina), u Rijeci je to 28. svibnja (oborine su zabilježene u 61 % godina), a u Zagrebu je to 4. jula (67 % tih dana bilo je kišovito).

Nestvarna gužva na izlazu iz Sarajeva: Nepregledna kolona automobila do naplatnog mjesta Bradina

Nestvarna gužva na izlazu iz Sarajeva: Nepregledna kolona automobila do naplatnog mjesta Bradina

Podsjetimo, DHMZ prognozira da će ovogodišnji 1. maj biti kišovit. Najbolje će u tom smislu proći središnja i istočna Hrvatska, gdje će jačih pljuskova biti u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima. Na zapadu će kiša pasti oko podneva, a u Dalmaciji tijekom poslijepodneva. Najnestabilnije će biti na jugu.

A kakvo će vrijeme do nedjelje biti u BiH:

U četvrtak 2. 5. 2024. u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. Povremeni lokalni pljuskovi i grmljavina su mogući širom zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25°C. 

U petak 3. 5. 2024. u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme uz kišu i pljuskove. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 18°C.

Poznati meteorolog objavio prognozu sve do 6. maja: Najvažniji dan 'problematičan' za cijeli region

Poznati meteorolog objavio prognozu sve do 6. maja: Najvažniji dan 'problematičan' za cijeli region

U subotu 4. 5. 2024. u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme, lokalno sa slabom kišom ili pljuskom. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22°C. 

U nedjelju 5. 5. 2024. u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. U drugom dijelu dana širom zemlje su mogući povremeni slabi lokalni pljuskovi. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorloškog zavoda.

Pogledajte kako izgleda ovih dana more u Baškoj Vodi objektivu ekipe portala Radiosarajevo.ba:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije