Milanović ponovo o BiH: Krivi Plenkovića i Brisel jer su Hrvati 'obespravljeni'

8
Radiosarajevo.ba
Milanović ponovo o BiH: Krivi Plenkovića i Brisel jer su Hrvati 'obespravljeni'
Foto: EPA - EFE / Zoran Milanović

Predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, oglasio se na svojoj Facebook stranici izražavajući podršku otvaranju pregovora Bosne i Hercegovine o članstvu u Europskoj uniji.

U svojoj objavi, Milanović ističe da je BiH susjedna, prijateljska država te da je u njoj važno jamčiti prava Hrvata.

Milanović je naglasio važnost stabilnosti i uređenosti BiH kao države koja treba osigurati prava svih triju konstitutivnih naroda. Posebno je istaknuo ulogu hrvatskog naroda u BiH, koji je bio među prvima u odbrani Hrvatske, te je naglasio da je u interesu Hrvatske da BiH ostane stabilna država u kojoj će Hrvati imati prava i slobodu.

Prikupljen novac za liječenje: Amina Zjakić specijalnim sanitetskim avionom krenula ka Istanbulu

Prikupljen novac za liječenje: Amina Zjakić specijalnim sanitetskim avionom krenula ka Istanbulu

Kritizirajući politiku Andreja Plenkovića, Milanović je istaknuo nedostatak političke odvažnosti i državničke mudrosti u vođenju Hrvatske. Optužio je Plenkovića za nedostatak inicijative u promicanju interesa hrvatskog naroda u BiH te je najavio vraćanje otetih prava Hrvatima u BiH u sklopu nadolazećih mjera. 

"Pozdravljam otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom o članstvu u Europskoj uniji. Bosna i Hercegovina je nama susjedna, prijateljska i, što je posebno važno, država u kojoj žive i pripadnici hrvatskog naroda koji su među prvima krenuli u odbranu naše Domovine zajedno s hrvatskim ljudima.

Strateški je i nacionalni interes Hrvatske da BiH danas i sutra bude stabilna i uređena država triju konstitutivnih naroda u kojoj će se jamčiti prava Hrvata, država u kojoj će Hrvati ostati živjeti i država s kojom ćemo imati granicu koja spaja, a ne dijeli hrvatski narod. BiH je odavno, kao što već godinama zagovaram, mogla početi pregovore s EU, samo da je bilo iskrenosti i poštenja briselske birokracije. Ali, nije krivac samo Brisel.

Zorane, Turčine...

Zorane, Turčine...

Pregovori EU s BiH mogli su početi puno prije da je Hrvatska proteklih godina imala Vladu i premijera s imalo političke odvažnosti i državničke mudrosti. No, Hrvatska je za premijera imala - i još kratko će imati - Andreja Plenkovića, političku kukavicu i karijernog kalkulanata, koji se ni u jednom pogodnom trenutku - a bilo ih je na pretek - nije usudio pisnuti ili, ne daj Bože, zamjeriti briselskim elitama. Kako ne bi naštetio svojim osobnim karijernim interesima, Plenković je dopuštao da se drugorazredni isluženi političari ponašaju kao kolonizatori BiH i nameću joj propise i zakone koji su gotovo uvijek išli na štetu hrvatskog naroda u BiH.

Pa sada Hrvati u BiH dočekuju pregovore s EU bez prava da sami biraju svog predstavnika u Predsjedništvo BiH jer do danas nije promijenjen onaj najvažniji, izborni zakon. Umjesto kao država triju konstitutivnih i jednakopravnih naroda, BiH sada u pregovore ulazi s obespravljenim Hrvatima i jasnom namjerom europske birokracije - što niti ne skrivaju - da od BiH stvore nekakvu građansku državu u kojoj bi, po njima, prava konstitutivnih naroda samo smetala i još bi ih više zatirali. Za hrvatski narod u BiH, ali i za Hrvatsku, to je neprihvatljivo i opasno.

I dok Plenković i sada u Briselu poslušno šuti, kao svih ovih godina, ja svima u Briselu odmah dajem do znanja, da sutra ne bi bili zatečeni: Hrvatska je punopravna članica EU i počet će koristiti svoja prava kao što čine sve druge suverene države. Za početak, kroz nekoliko mjeseci, Hrvatima u BiH vratit će se oteta prava koja im pripadaju. BiH mora ući u EU kao država u kojoj će Hrvati biti konstitutivan i ravnopravan narod koji će sam birati svoje predstavnike u tijelima vlasti, uključujući i člana Predsjedništva BiH. Jer, Hrvatska će imati državničku, a ne poslušničku vladu", napisao je Milanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije