Hrvatska / Zoran Milanović: I mene su masoni zvali, ali nisam pristao

19. 02. 2020. u 16:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 35

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je, povodom slučaja glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, koji je priznao da je mason, da svi koji su članovi udruženja slobodnih zidara (masona), a rade nekakav javni posao ili su javni dužnosnici, posebno u domeni represivnog državnog aparata, nepotrebno dovode u pitanje svoju objektivnost i lojalnost.

"To je, ustvari, uglavnom tajno društvo. Ako radiš neki javni posao, naročito u domeni represije, time nepotrebno dovodiš u pitanje svoju objektivnost i lojalnost, a ona je u Ustavu i zakonima. Radi se o važnoj instituciji, koja ima određenu represivnu ulogu", kazao je Milanović, prenosi HINA.

Glavni državni odvjetnik u Hrvatskoj priznao: Da, mason sam!

Dodao je da ko god se odluči uključiti u takvo društvo mora voditi računa o tome šta piše u zakonu i kakav dojam ostavlja.

Ministar zatražio ostavku

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić potvrdio je da je mason od marta 2018.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je da očekuje Jelenićevu ostavku, a ako to ne učini, smatra da će Vlada tada pokrenuti postupak.

Milanović je istaknuo kako će o Jelenićevoj smjeni odlučiti oni koji su za to nadležni.

"Glavnog državnog odvjetnika je u pravilu jako teško, ali ne nemoguće smijeniti s dužnosti, ali o tome odlučuju oni kojima je to posao", ukazao je Milanović.

Kazao je, također, kako je "prije dosta godina" dobio poziv u slobodne zidare, ali da im se nikad nije pridružio.

"Ne savjetujem to nikome"

"I to upravo radi ovakvih stvari", rekao je.

"Moj je savjet, ne samo gospodinu Jeleniću ili onome tko dođe nakon njega, kao i svim državnim odvjetnicima na svim razinama, sucima, vojnicima, policajcima, onima koji po zakonu ne mogu biti ni članovi stranaka, da jako pripaze na to, ne savjetujem to nikome", rekao je Milanović.

Danas je prvi radni dan novog predsjednika, pri čemu je posjetio zagrebačko groblje Mirogoj i postavio vijence na spomenike Glas hrvatske žrtve – Zid boli, na grobnicu narodnih heroja, te na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju, navodi HINA.

KOMENTARI (1)