Žižek: Podjela BiH nije sporna

Radiosarajevo.ba
Žižek: Podjela BiH nije sporna

'BiH de facto nije država' - izjavio je Slavoj Žižek, slovenački filozof, gostujući na televiziji Al Jazeera Balkans. Žižek je svjestan da su njegove ideje nekonvencionalne i, kako sam kaže 'užasne', kada govori o prekrajanju granica, ali smatra da bi male korekcije granica stabilizirale napetosti.  

On ne vidi ništa sporno u mogućoj podjeli BiH, tvrdeći da bi do relaksacije odnosa, došlo 'ukoliko bi se RS priključio Srbiji'.

Žižek takođe tvrdi da bi Srbija i Kosova, ali i Mekedonija mogle poraditi na razmjeni teritorija, nakon čega bi se onda formirala 'jedna zajednička albanska država'. 

Žižek smatra da mi trenutno plaćamo danak 'miru koji je bio nametnut  odozgo' i da je sada jasno gdje taj mir ne funkcioniše. On kaže da je trenutna situacija neproduktivna i da njoj nema racionalne ekonomske politike. Moguće prekrajanje granica na prostoru bivše Jugoslavije bi relaksiralo odnose u regionu.

Trenutni integrativni faktor je 'gangsterski biznis' - kriminal, droga, prostitucija, a Žižek smatra da bi na Balkanu mogli bi biti ekonomija i kultura. Takođe, Žižek navodi za pozitivan primjer regionalnu pop muziku, kao realan faktor ujedinjenja

Poslušajte cijeli razgovor sa Žižekom

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije