'Živi' most od kopna do Pelješca

Radiosarajevo.ba
'Živi' most od kopna do Pelješca

"Most" koji simbolizira Pelješki most, nastao je povezivanjem 500-tinjak plovila u lanac dug gotovo dva i po kilometra. Most je nastao u okviru akcije Bilo naroda gradimo most, koju je u najavio hrvatski Stožer za izgradnju Pelješkog mosta.

Čitavu akciju nadzirao je muškarac u ulozi kneza Domagoja i njegovi strijelci. Oni ispalili u zrak signalne rakete na početku akcije te privezali konopac kod Komarne u trenutku spajanja sa obalom Pelješca. Cilj akcije je simbolički, ali jasno iznijeti Vladi stav građana juga Hrvatske o tome kako je gradnja Pelješkog mosta, kao poveznice hrvatskog teritorija u cjelinu, potrebna, prenosi Dnevnik.hr.

Jedan od organizatora akcije, predstavnik Udruge lađara Neretve, Milojko Glasnović, poručio je kako je ovo simboličko spajanje Hrvatske te se nadaju da će izgradnja pravog mosta, koji spaja kopno i Pelješac, uskoro krenuti u realizaciju. Izgradnja mosta kopno - Pelješac egzistencijalno je pitanje za stanovnike ovog područja i za Hrvatsku, poručio je Glasnović.

Dio okupljenih je pri ovom performansu također Vladi poručio kako su protiv bilo kakvih sporazuma kojima se dio teritorija prepušta BiH, misleći pritom na sporazum Tuđman-Izetbegović o razgraničenju Hrvatske i BiH, koji nikad nije ratificiran i za koji trenutna vlast u Hrvatska smatra da bi ga trebalo ratificirati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije