Živi i zdravi: Pronađena trojica nestalih dječaka koji su na noge dignuli cijelu Hrvatsku

0
Radiosarajevo.ba
Živi i zdravi: Pronađena trojica nestalih dječaka koji su na noge dignuli cijelu Hrvatsku
Foto: MUP Hrvatske / Nestali dječaci

U nacionalnoj evidenciji nestalih osoba u Hrvatskoj našla su se tri dječaka, nestala u razmaku od nekoliko dana. Aktiviran je sitem za potragu, tražila se pomoć, no potraga je ipak imala sretan kraj. Pronađeni su živi i zdravi.

Policija je raspisala potragu te se ispostavilo da su neki od njih odlučili produžiti zimske praznike i ne vratiti se u dom. Potraga je obustavljena. Dvojica 14-godišnjaka su s područja Zagreba, a treći iz Rijeke.

"Dobio sam informaciju da je jedan od tih dječaka naš štićenik koji se nije vratio u našu ustanovu nakon školskih praznika. Mi smo stupili u kontakt s centrom i stupili smo u kontakt s majkom. On bi danas trebao biti na putu prema ustanovi", kazao je Božo Vrkljan, direktor Centra za pružanje usluga doma socijalnog rada Dugave. Iznimno rijetko se događa nestanak djece, najčešće je to bijeg od kuće ili doma.

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

"Nerijetko se dogodi da u jednom danu imamo raspisanu objavu, dijete se pronađe i ponovno se udalji iz ustanove u kojoj je smješteno", kazala je Anita Matijević iz Odjela za maloljetničku delikvenciju.

 Kad se prijavi nestanak osobe, policija kreće na posao te prati kretanja uređaja koje dijete koristi, ali i obavlja klasičan policijski posao razgovaranja i prikupljanja informacija. Jedan od razloga za bijeg je i početna prilagodba na život u domu.

"Zaljubljenost, loš uspjeh u školi, možda neslaganja s drugim korisnikom. Sklonost skitnji, avanturizam, nedostatak i internet izazovi gdje djeca dovode sebe u opasnost", objašnjava Vrkljan za Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije